Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Miliardár (83) rozdáva pred smrťou svoj majetok: Pozrite, komu dal posledné milióny!

Charles Feeney Zobraziť galériu (3)
Charles Feeney (Zdroj: philanthrophy.ie, atlanticphilanthropies.org)

BELFAST - Ako biznismen bol Chuck Feeney nemilosrdný v honbe za ziskom, ktorý potom ukrýval v daňových rajoch. Na druhej strane je to však vyhlásený filantrop. Nedávno sa rozhodol pre jeden zo svojich posledných ľudomilných činov. Chcete vedieť, o čo ide?

Zakladateľ jednej z najväčších nadácií sveta Atlantic Philanthropies, írsko-americký podnikateľ Charles Francis Feeney, dal jej zamestnancom jasné pokyny. Ešte predtým, než umrie, má všetok majetok ešte pred jeho smrťou rozdať, píše denník The Independent.

Miliardár (83) rozdáva pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: philanthrophy.ie, atlanticphilanthropies.org)

Túto stredu, po viac ako troch desaťročiach od svojho založenia, uskutočnila organizácia na Feenyho priania jeden zo svojich posledných darov. Konkrétne ide o 25 miliónov libier (31,7 milióna eur), ktoré poputujú do Severného Írska a podporia spoločné vzdelávanie katolíckych i protestantských detí, rodičovské programy a starostlivosť o ľudí postihnutých demenciou. "Tento finančný príspevok bude mať významný vplyv na kvalitu života ľudí. Znamená odkaz lepšej budúcnosti pre najzraniteľnejších členov našej spoločnosti," uviedol vicepremiér Severného Írska Martin McGuiness.

S poskytovaním grantov prestane nadácia v roku 2016, pričom svojmu zakladateľovi nechá k dispozícii v prepočte 1,5 milióna eur, zlomok z jeho pôvodného majetku, aby pokojne dožil. Feeney je známy svojou skromnosťou a šetrnosťou; nevlastní ani jeden dom či auto a nosí hodinky v hodnote necelých 12 eur.

Feeney, ktorý zbohatol na duty-free obchodoch, sa narodil do skromných pomerov írskych katolíckych prisťahovalcov v americkom New Jersey počas svetovej hospodárskej krízy. Jeho podnikateľský talent sa prejavil už v desiatich rokoch, keď chodil od dverí k dverám a predával vianočné pohľadnice.

Miliardár (83) rozdáva pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: philanthrophy.ie, atlanticphilanthropies.org)

Absolvent Cornell University dlhý čas v súvislosti s finančnými darmi tajil svoju identitu. Zverejniť sa ju rozhodol až v roku 1997. Jeho filozofia, ktorá sa nesie v duchu "dávaj, keď ešte žiješ", údajne inšpirovala k založeniu nadácie aj Warrena Buffeta a Billa a Melindy Gatesovcov. "Celý život som mal na mysli jednu vec, že by ste mali svoje bohatstvo využívať nad to, aby ste pomáhali iným ľuďom," povedal raz Chuck v jednom rozhovore. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu