Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zistenie vedcov: Vzácne pavúkovce sa v jaskyni prekvapivo živia sinicami!

Šťúrovka Eukenenia spelaea Zobraziť galériu (5)
Šťúrovka Eukenenia spelaea (Zdroj: SITA)

KOŠICE - V slovenských jaskyniach objavili pracovníci Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach vzácne pavúkovce a následne ich nezvyčajný jedálničiek. Článok o ich objave uverejnili prestížne odborné časopisy Plos One a New Scientist.

Pred zhruba 15 rokmi objavili prírodovedci v nesprístupnenej Ardovskej jaskyni v Slovenskom krase drobné pavúkovce zo skupiny Palpigradi – šťúrovky. O ich výskyte na Slovensku sa dovtedy nevedelo. Nedávno zistili ďalšiu zaujímavú okolnosť, a to, že sa v jaskyniach živia sinicami - pritom doteraz boli považované za dravé živočíchy.

Šťúrovky žijú bežne v pôdach tropických lesov, v Európe sa vyskytuje 28 druhov, 80 percent z nich však výlučne iba v jaskyniach. V jaskyniach na našom území sa vyskytuje iba jediný druh Eukoenenia spelaea, ktorý je veľmi vzácny.

Zber fauny v jaskyniach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Šťúrovky patria medzi najstarších zástupcov pavúkovcov, ktoré na Zemi jestvujú už približne 300 miliónov rokov. Mali sme veľké šťastie, že sme začali robiť výskum práve v Ardovskej jaskyni v blízkosti Domice, kde sa tieto živočíchy vyskytujú v hojnejšom počte v sedimente bohatom na organickú zložku," hovorí vedúci katedry zoológie Ústavu biologických a ekologických vied PF UPJŠ Ľubomír Kováč.

Keďže tieto drobné, asi poldruha milimetrové živočíchy u nás bežne nežijú, snažia sa odborníci zistiť, čo ich výskyt limituje. Ardovská jaskyňa je zjavne niečím špecifická a vedci teraz skúmajú, čím. Výsledky ich bádania budú možno rovnako zaujímavé ako zistenie, čím sa vlastne štúrovky v Ardovskej jaskyni živia.

"Predpokladalo sa, že šťúrovky sú dravé živočíchy, podobne ako väčšina ostatných pavúkovcov. No pri ich bližšom pozorovaní sme zistili, že ich ústne ústroje nie sú hryzavé, ale plnia skôr funkciu akýchsi hrebienkov, ktorými si zbierajú potravu z povrchu drobných čiastočiek sedimentu," priblížil Kováč. Zistená skutočnosť zaujala aj profesora Jaroslava Smrža z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe, ktorý je špecialistom na analýzu tráviaceho traktu pôdnych živočíchov.

Zber fauny v jaskyniach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Spoločne sme sa chceli dopátrať, čím sa živia, a výsledok bol prekvapivý. Pomocou jedného z najmodernejších konfokálnych mikroskopov, ktorý máme k dispozícii na Ústave biologických a ekologických vied, sa nám podarilo zistiť prítomnosť siníc v tráviacom trakte týchto pavúkovcov. Nie je samozrejme vylúčené, že šťúrovky kombinujú viaceré druhy potravy, ale prítomnosť siníc v ich tele je veľmi prekvapivá," dodal docent Kováč.

Tomuto jedálničku šťúroviek nedokázala dlho uveriť špecialistka na sinice a riasy z Biologického centra Akadémie vied ČR Alena Lukešová, pretože sinice patria medzi tzv. autotrofné organizmy, ktoré k svojej existencii potrebujú denné svetlo. Vysvetlením ich prítomnosti v jaskynných sedimentoch aj vo väčších vzdialenostiach od vchodu je ich splavovanie presakujúcimi alebo ponornými vodami z povrchu.

Zber fauny v jaskyniach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Jaskynné pavúkovce podľa všetkého vyhľadávajú sinice v pôdnom sedimente a živia sa nimi, pričom naše tvrdenie sa zakladá zatiaľ iba na anatomickom pozorovaní obsahu tráviaceho traktu. Chceme ho však ďalej podporiť analýzou DNA obsahu tráviaceho traktu, čo je zložitý proces," konštatoval Kováč. Na tomto výskume spolupracuje docent Peter Pristaš z Ústavu biologických a ekologických vied PF UPJŠ, ktorý sa pomocou špeciálnych techník zameriava na analýzu DNA mikroorganizmov.

Docent Kováč publikoval dosiahnuté výsledky spolu s kolegom Jaromírom Mikešom a spolupracovníkmi z Českej republiky v prestížnom časopise Plos One. Následne správu o tomto objave zverejnil aj anglický vedecko-populárny časopis New Scientist, informovala dnes TASR hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu