Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Unikátny slovenský talent ocenili vo svete: Vedkyňu Mišku si už všimli aj doma, vďaka Kiskovi

Iba sedemnásťročný vedecký talent z Bratislavy, Michaela Brchnelová, upútala svet. Zobraziť galériu (9)
Iba sedemnásťročný vedecký talent z Bratislavy, Michaela Brchnelová, upútala svet. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Americká astronomická spoločnosť (AAS) v spolupráci s Astronomickou spoločnosťou Pacifiku každoročne udeľuje prestížne ocenenie „Priscilla and Bart Bok Award“ mladým a talentovaným študentom astronómie, ktorým sa podarí presvedčiť porotu o kvalite ich vedeckých prác. V roku 2013 vyhrala prvýkrát v histórii Slovenka, ktorá sa tak zaradila nielen medzi vedeckú elitu. Všimol si ju totiž už aj aktuálny prezident Andrej Kiska.

Iba sedemnásťročný vedecký talent z Bratislavy, Michaela Brchnelová, dostala vďaka výhre možnosť vycestovať na 223. výročné stretnutie AAS do Washingtonu, kde stretla najväčšie mozgy súčasnosti v oblasti vesmírneho výskumu.

Vo svojej práci sa venovala vesmírnym mračnám, z ktorých k nám prichádzajú vysokoenergetické spŕšky. V rámci ocenenia za túto štúdiu bude môcť mladá kráska Miška navštíviť aj sídlo Európskej organizácie pre nukleárny výskum (CERN), v ktorom uvidí fascinujúci urýchľovač častíc.

Iba sedemnásťročný vedecký talent
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook)

Čo bolo pre Mišku na stretnutí s najlepšími vedeckými kapacitami sveta najlepšie? „Mala som príležitosť rozprávať sa s astrofyzikmi, ktorí sa mojej problematike venovali už od jej začiatku a od ktorých som sa práve učila – doteraz som sa týmto ľuďom bála napísať čo i len e-mail a zrazu stáli predo mnou, dávali mi vizitky a brali si tie moje, bolo to neuveriteľné,“ rozplývala sa Miška.

„Profesor z New York University v Abu Dhabi mi vďaka mojej práci dokonca ponúkol po strednej škole študovať so štipendiom na ich univerzite a môj abstrakt bol navyše publikovaný v NASA Astrophysics Data System, o čom som doteraz mohla iba snívať,“ jasá na otvorenými dverami do budúcnosti Miška.

Miška Brchnelová, v strednom rade uprostred

Iba sedemnásťročný vedecký talent
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook)

Odkedy sa preslávila vo svete vedy, stala sa aj cieľom médií. Jej veľký úspech si všimol aj čerstvý prezident SR Andrej Kiska, ktorý ju pozval na slávnostnú večeru na Bratislavskom hrade pri príležitosti svojej nedeľnej inaugurácie.

Michaela Brchnelová na slávnostnej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu