Streda5. jún 2024, meniny má Laura, zajtra Norbert

V Bratislave vznikol miniobchod, ktorý prepája módu a charitu

V Bratislave vznikol miniobchod, ktorý prepája módu a charitu Zobraziť galériu (7)
V Bratislave vznikol miniobchod, ktorý prepája módu a charitu (Zdroj: OZ Pluto)

Ako pomôcť chráneným dielňam? Ako začleniť znevýhodnených ľudí do spoločnosti? Ako rúcať mýty o sociálnom podnikaní na Slovensku? Tieto otázky si kládlo občianske združenie P(L)UTO, ktoré sa svojími aktivitami snaží pomáhať vo viacerých sférach. (www.ozpluto.sk)

“Už v minulosti sa nám podarilo podporovať klientov v tvorivých činnostiach, konkrétne v kreatívnych dielňach pri šití šiat a iných doplnkov”, hovorí o spolupráci s chránenými dielňami a domovmi sociálnych služieb zakladateľka združenia Kristína Baluchová.

“Minulý rok sme ušili prvé kolekcie, ktoré sme však darovali výnimočným Slovenkám za ich dobré skutky, neformálnym spôsobom sme chceli vzdať úctu dámam, ktoré menia našu krajinu k lepšiemu. Tento rok sme oslovili známeho módneho návrhára Borisa Hanečku, aby nám s dizajnom pomohol. Odvážny experiment sa podaril, v chránenej dielni Dom svitania sa ušila prvá kolekcia “Šiat, čo robia človeka”, ktorú predstavila verejnosti filantropka Lucia Hablovičová.”

Kristína Baluchová sa rozhodla realizovať aj nadstavbu projektu – otvoriť malý sociálny podnik v Bratislave, ktorý ďalej pomáha ľuďom ohrozeným sociálnym vylúčením.

“V našom sociálnom štáte sociálne podnikanie nefunguje, žiaľ, termín sociálny podnik si navyše vyslúžil nepeknú nálepku. My sme sa rozhodli realizovať túto ambíciu bez podpory štátu a sponzorov, jediné prostriedky, ktoré máme, sú 2% z daní a dobra vôľa ľudí okolo”, dodáva s úsmevom zakladateľka OZ P(L)UTO. 18.novembra bol v Bratislave na Panskej ulici 13 slávnostne otvorený Plutošop, ktorý okrem šálov, rukavičiek, tašiek a šiat predáva i suveníry, staršie knihy a platne, keďže funguje aj ako charitatívny obchodík. Priestor zaujme aj svojim interiérom, ktorý dobrovoľnícky vytvoril mladý pár architektov Onaonastudio.

Príjmy z predaja idú okrem miezd zamestnancov zhotoviteľom výrobkov, medzi ktoré patria DSS Rozsutec, DSS a ZpS Kaštieľ Stupava (na snímkach pri šití rukavičiek), DSS Prima, Chránené dielňe Impulz, Vstúpte, Dom svitania, IKV Žakovce či chránená dielňa združenia Sclerosis Multiplex Nádej. Združenie plánuje do budúcna sieť začlenených zariadení ešte rozšíriť, a prísť na trh aj s novým dizajnérskym kúskom, zhotoveným v ďalších chránených dielňach.

Krstní rodičia projektu – Lucia Hablovičová a Štefan Chrappa – popriali obchodíku veľa spokojných zákazníkov, a spoločne s realizátormi projektu veria, že zvesť o dobrých skutkoch sa bude šíriť ďalej.

“Počas obdobia adventu sme sa rozhodli v blízkosti Plutošopu otvoriť aj malý blší trh, ktorý pomôže ľuďom bez domova, pracujúcim ako predajcovia Nota bene. Tí okrem príjemnej brigády a dennej pláce budú môcť nadobúdať ďalšie pracovné návyky a sociálne zručnosti.

Okrem bazáru, kde si za minimálny príspevok môžete obstarať originálny vianočný darček, dostanete u nás šálku čaju alebo punču, len za dobrý skutok!” dodáva Baluchová, ktorá verí, že tento experiment bude inšpirovať všetkých nás, aby sme predvianočný čas nezabili len nezmyselným zhonom bez ľudského kontaktu. Bazár bude otvorený od pondelka, 25.11. do 22.12., každý deň, na Panskej ulici 13 v Bratislave.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu