Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

NASA varuje: Apokalypsa ohrozuje najmä deti a tínedžerov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gospellightminutex.com)

NEW YORK - Vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) čakali až do 28. novembra na to, aby upokojili ľudí, ktorí majú strach z konca sveta 21. decembra 2012. Zároveň upozornili, že zvesti o údajnej mayskej apokalypse majú aj svoju odvrátenú stránku; desia deti a dospievajúcich so samovražednými sklonmi.

Tieto obavy sú založené na mylnej interpretácii mayského kalendára. Okolo 21. decembra 2012, v deň zimnej rovnodennosti, sa uzavrie 13. cyklus mayského kalendára nazývaný baktun. A hoci sa znalci kultúry dávnych Mayov zhodujú, že rozhodne nevnímali tento deň ako apokalyptický, šíria sa zvesti, že kozmická katastrofa v ten deň so životom na Zemi skoncuje.

A preto sa do záležitosti vložilo NASA. Úrad vytvoril informačnú stránku 2012, ktorá má vyvraciať obľúbené tvrdenia o mayskej apokalypse, ako napríklad predstavu, že 21. decembra do Zeme narazí splašená planéta a všetkých zabije. V skutočnosti totiž astronómovia dokážu dobre odhaľovať objekty blížiace sa k Zemi a nejaká zatúlaná planéta, ktorá by do nás mala naraziť o necelé tri týždne, by už teraz bola najjasnejším objektom na oblohe okrem Slnka a Mesiaca.

"Nemá to žiadny podklad. Je to len umelo vytvorená fantázia," povedal astrobiológ NASA David Morrison. Tá ale podľa neho môže mať skutočné dôsledky. Ako jeden z hlavných hovorcov NASA, pokiaľ ide o mýty o skaze sveta, už Morrison dostal mnoho e-mailov a listov od znepokojených ľudí, predovšetkým mladých. Niektorí mu píšu, že nemôžu jesť, alebo im obavy bránia v spánku. Ďalším sa v hlave preháňajú myšlienky na samovraždu. "Zatiaľ čo niektorí ľudia to berú ako vtip a iní ako záhadu, existuje tu skupina, ktorá sa toho naozaj bojí. Myslím, že je naozaj zlé, že sa šíria na internete zvesti, ktoré strašia deti," dodal.

Vedci z NASA preto usporiadali na sociálnych sieťach hodinovú videodiskusiu, na ktorej borili mýty od zblúdilej planéty Nibiru až po nebezpečenstvo smrtiacich slnečných erupcií.

Planetárny odborník Don Yeomans pracujúci pre NASA ako planetárny odborník, sa takisto snaží rozohnať obavy z apokalypsy a uistil, že k Zemi sa nepribližujú žiadne objekty, ktoré by do nej mohli 21. decembra naraziť. Jediné podobné priblíženie sa v dohľadnej dobe odohrá 13. februára 2013, keď jeden asteroid Zem minie vo vzdialenosti 4,5 rádia (rádius Zeme je 6378 kilometrov). Tento asteroid ale do Modrej planéty nenarazí.

Ďalšie teórie, napríklad že sa náhle obráti magnetické pole Zeme, alebo že sa planéta rozletí rýchlosťou takmer 30 000 svetelných rokov a spadne do čiernej diery v strede Mliečnej dráhy, experti tiež zmietli zo stola. Na ďalšiu obľúbenú zvesť, že planéta od 23. do 25. decembra zažije úplný výpadok prúdu, reagovali vedci len nechápavými pohľadmi a otázkou: "Čože?" A nakoniec sa zhodli na jedinom - skôr než sa báť apokalypsy alebo vesmírnej katastrofy by bolo lepšie sústrediť sa na iné dôležité problémy, ako sú napríklad klimatické zmeny. "Najväčšiu hrozbu pre Zem ako v roku 2012, tak aj v budúcnosti, predstavuje len ľudská rasa," dodala heliofyzička NASA Mitzi Adamsová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu