Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Silvester 2012: Takto vítajú Nový rok vo svete!

Silvester v Aucklade na Novom Zélande Zobraziť galériu (7)
Silvester v Aucklade na Novom Zélande (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Zatiaľ čo Európa sa na príchod nového roka ešte len pripravuje, obyvatelia niektorých tichomorských ostrovov a tiež Novozélanďania už silvestrovskú polnoc prežili.

Ako prví o 11:00 SEČ oslávili príchod roka 2013 obyvatelia Samoy, Líniových ostrovov ležiacich južne od Havaja a taktiež na koralovom atole Kirimati, ktorý sa rozprestiera až v troch časových pásmach. O hodinu neskôr vyvrcholil Silvester aj na Novom Zélande. V Aucklande rok 2013 otvoril ohňostroj z najvyššej budovy v krajine, Sky Tower. Medzi tamojšie hlavné atrakcie patril okrem iného osemnásťhodinový koncert v centre mesta.

Odchod roku 2012 oslávila ako ďalšia Austrália. O 14:00 SEČ vystrojili v Sydney v prístave neďaleko budovy Opery ohňostroj, ktorý vážil viac ako sedem ton. Prizeral sa mu obrovský dav, ktorý tvoril viac ako milión ľudí. Posledné sekundy pred príchodom Nového roka odpočítavala pred davom ľudí austrálska popová hviezda Kylie Minogue.

Naopak v Indii sa veľmi oslavovať nebude. Tamojší ľudia sú ešte stále šokovaní zo smrti 23-ročnej ženy, ktorá podľahla ťažkým zraneniam po nedávnom brutálnom skupinovom znásilnení. Viacero klubov v Dillí tradičné silvestrovské diskotéky preto kvôli piete zrušilo.

Barma dnes prvýkrát verejne odpočítavala sekundy pred príchodom Nového roka 2013 a zažila aj veľkolepý ohňostroj. Takéto oslavy sú nevídané v krajine, ktorej donedávna vládla vojenská junta.  "Je to veľmi vzrušujúce. Je to náš prvý zážitok s oslavami Nového roka na veľkom zhromaždení. Máme pocit, akoby sme sa ocitli v inom svete," povedala univerzitná študentka, ktoré prišla s troma kamarátkami. Súčasťou verejných osláv Nového roka 2013 boli speváci, celebrity, svetelná šou a ďalšie slávnosti.

Silvestrovské oslavy v Myanmarsku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu