Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Hrdinské činy našich záchranárov: Zásah v Kurimanoch a odhalenie týraného dieťaťa

Hrdinovia z radu záchranárov - operátorov Zobraziť galériu (4)
Hrdinovia z radu záchranárov - operátorov (Zdroj: ZZS)

BRATISLAVA – Životy zachraňujú aj telefonicky. Dôležitú úlohu pri záchrane ľudí v núdzi zohrávajú nielen záchranári zasahujúci na mieste, ale aj operátori tiesňových liniek, ktorí ich až do príchodu pomoci upokojujú a svojich kolegov správne navigujú. Vybrali sme pre vás niekoľko zaujímavých príbehov obetavých operátorov, ktorých skutky možno označiť za naozaj hrdinské.

Vystrašeného chlapca upokojila, získala si jeho dôveru a pomohla ho zachrániť

 

Zdravotnícka operátorka Božena Michalíková
Zobraziť galériu (4)
Zdravotnícka operátorka Božena Michalíková  (Zdroj: ZZS)

 

V júni tohto roka prijali operátori tiesňovej linky v Žilinskom kraji hovor s tým, že volá nejaká žena. Operátorka Božena Michalíková ho prijala a zistila, že nejde o ženu, ale vystrašeného chlapca. Mal 11 rokov a urputne plakal, kvôli čomu mu bolo veľmi ťažko rozumieť, a operátorka sa ho preto snažila upokojiť.

Vďaka jej povzbudivým slovám jej chlapec opísal, čo sa mu stalo. Spolu s kamarátmi sa hral na stavenisku, keď zrazu spadol z poschodia, no nevedel z akej výšky. Mal ubolené nohy a vyrazený dych. Zručná operátorka na základe popisu zistila adresu a preľaknutého chlapca konferenčne spájala aj so záchranármi, ktorí ho hľadali.

Počas rozhovoru si Michalíková získala jeho dôveru a poslúchal jej rady, aj keď chvíľami opäť prepadával panike. Spoločnými silami sa im nakoniec podarilo identifikovať miesto, na ktorom sa zranený školák nachádzal; bolo to stavenisko pri Ružomberku. Operátorka poskytovala chlapcovi pocit istoty, opakovala mu, že pomoc je na blízku, aby len kričal a záchranári ho čoskoro nájdu.

Chlapca sa nakoniec podarilo zachrániť a po krátkej hospitalizácii sa mohol vrátiť domov. „Operátorka svojou rozvahou, empatiou, odbornosťou a ľudskosťou zabezpečila, že chlapcovi v krátkom čase, aj keď na veľmi ťažko zistiteľnú adresu, pomoc  prišla,“ povedal hovorca záchranárov Boris Chmel. Za to, že Božena Michalíková svojím udatným činom zabránila ďalšej psychickej aj fyzickej ujme chlapca, si bez pochýb zaslúži pomenovanie „Slovenská hrdinka“.

Operátorka dokázala odhaliť týranie dieťaťa

 

Renáta Buchová (druhá zprava) získala za svoj hrdinský čin ocenenie Zlatý záchranársky kríž 2012
Zobraziť galériu (4)
Renáta Buchová (druhá zprava) získala za svoj hrdinský čin ocenenie Zlatý záchranársky kríž 2012  (Zdroj: ZZS)

 

Hrdinským činom je jednoznačne aj konanie operátorky z Bratislavy Renáty Buchovej, ktorá za svoj skutok získala aj ocenenie Zlatý záchranársky kríž 2012. Na tiesňovú linku vtedy zavolala hysterická matka, ktorá nahlásila šokový stav jej 15-ročnej dcéry. Počas toho, ako operátorka vyhodnocovala vyhrotenú situáciu, započula v pozadí plač dieťaťa. Vypýtala si preto k telefónu priamo údajnú pacientku.

Dievča sa jej len s veľkou námahou podarilo upokojiť a pomaly z nej dostávala šokujúce informácie, ktoré u nej vyvolali dôvodné podozrenie na zanedbanú starostlivosť a dokonca aj týranie. Na adresu dievčatka boli preto okrem záchranárov a lekára vyslaní aj policajti, ktorým operátorka svoje podozrenie zdelila. Matka, ktorá na linku zavolala, má ešte jedno dieťa, ktoré bolo v tom čase v škole.

Buchová z vlastnej iniciatívy preto kontaktovala babičku detí, ktorá jej podozrenie len potvrdila a prezradila jej, že už 2 roky o vnúčatá márne bojuje. Dievča, s ktorým zdravotnícka operátorka stále udržiavala kontakt, ju prosilo, aby ju odviezli do nemocnice, alebo hocikam inam, len aby nemusela ostať doma. Na žiadosť babičky Buchová kontaktovala Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a sociálnym pracovníčkam vysvetlila okolnosti prípadu. Tie jej poskytli doplňujúce informácie o rodine, ktoré ona následne pretlmočila záchranárom. Tí spolu s políciou previezli deti do nemocnice, kde ich podrobili rôznym vyšetreniam, no hlavne boli v bezpečí.

Mimoriadny zásah v Kurimanoch: Operátorky popri tragédii museli stíhať aj bežné telefonáty

 

Zrútený most pri Kurimanoch
Zobraziť galériu (4)
Zrútený most pri Kurimanoch  (Zdroj: MV SR)

 

K obrovskému nešťastiu došlo 2. novembra 2012 krátko poobede, keď sa pri obci Kurimany zrútil rozostavaný diaľničný most. Na stavbe boli v tom čase desiatky robotníkov, ktorí ostali zakliesnení pod ťažkými troskami. Na mieste vtedy zasahovali záchranári s niekoľkými sanitkami, hasiči, ale aj vrtuľník. Zavalených robotníkov pomáhali hľadať aj špeciálne vycvičené psy.

Opomenúť sa však nedá ani práca záchranárov – operátorov, ktorí počas celej akcie aktívne riešili vzniknutú situáciu. Obrovskú poklonu za zachovanie chladnej hlavy a zvládnutie zložitej situácie si zaslúži operátorka Ľubica Bugošová, ktorá tiesňovú výzvu o tragickej udalosti prijala, ale aj vedúca zmeny Erika Kijovská a samozrejme aj všetci ostatní operátori, záchranári, hasiči a policajti.

Operátori však museli byť maximálne sústredení a popri zásahu v Kurimanoch riešiť aj iné tiesňové výzvy z regiónov, ktoré bolo potrebné takisto spracovať a vyhodnotiť. Za svoju obetavosť a obratnosť si zaslúžia jedno veľké „Ďakujem“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu