Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Kambodži trpí tuberkulózou 60-krát viac ľudí ako na Slovensku

Copyright by MAGNA
Copyright by MAGNA (Zdroj: Magna)

24.marca si pripomíname Svetový deň tuberkulózy. Len v roku 2013 až 9 miliónov ľudí trpelo týmto ochorením, pričom 1.5 milióna jeho následkom podľahlo.

Tuberkulóza (TBC), prenosná infekčná choroba postihujúca najmä pľúca, je považovaná za jednu z najčastejších príčin smrti u HIV-pozitívnych pacientov, kedy prichádza k smrteľnej kombinácii: jedno ochorenie podporuje vývin druhého. Ide o kvapôčkovú infekciu, kedy sa baktéria prenáša vzduchom.

 

Kambodža, kde MAGNA pôsobí, je po Indii druhou krajinou s najrozšírenejším výskytom a najvyššou úmrtnosťou z príčiny tuberkulózy v Ázii (Global TB control; WHO report 2010). Zatiaľ čo na Slovensku pripadá na 100.000 obyvateľov 7.41 nakazených, v Kambodži je to až 442. MAGNA v rámci projektov starostlivosti o deti nakazené vírusom HIV v provincii Kampong Chhnang  v Kambodži poskytuje pacientom zdravotnú a psychosociálnu pomoc. Až 51% z týchto detí sú ohrozené baktériou TBC (ochorením trpia alebo ho v minulosti prekonali).

 

Dara Punloeur je 9-ročný chlapec, ktorý trpí spomínanou kombináciou nakazenia TBC a HIV. Jeho otec zomrel pred niekoľkými rokmi a matka sa snaží uživiť rodinu predávaním na miestnych trhoch. V roku 2010 začal Punloeur pod vedením MAGNA zdravotníkov liečbu ARV(antiretrovirálna liečba nasadená pacientom nakazených HIV). Neprítomnosťou matky bol však odkázaný kontrolovať pravidelnosť príjmu liekov sám a na vyšetrenia do zdravotníkeho centra MAGNA prichádzal s meškaním. Liečba tak nemala požadovaný efekt. Chlapca choroba vyčerpávala natoľko, že prestal pravidelne navštevovať školu a zanedbaná hygiena v domácom prostredí tiež nepomohla jeho zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu. Punloeur preto musel prestúpiť na vyšší stupeň ARV liečby. V marci 2012 sme  diagnostikovali u chlapca ochorenie TBC spojené s ochorením žliaz a vysokými horúčkami. Popri ARV liečbe mu tak bola nasadená aj liečba na TBC. V tomto momente jeho matka pochopila, že si chlapcov stav vyžaduje jej prítomnosť. V súčasnosti je Punloeur v domácej liečbe pod dohľadom matky a MAGNA zdravotníkov. Opäť nastúpil do školy a jeho zdravotný stav sa zlepšuje.

 

„U HIV pozitívneho pacienta je liečba TBC veľmi náročná, keďže môže spôsobiť kontraindikácu pre ARV. Často nám deti nevedia popísať svoj zdravotný problém, čo nám sťažuje chorobu správne diagnostikovať. A i keď sa nám podarí pacienta identifikovať , nastáva ďalší problém: lieky musia byť užívané so striktnou pravidelnosťou, aby začali fungovať a nevznikla reakcia spôsobujúca presný opak - že choroba bude živená a bude sa vyvíjať,“ opisuje situáciu v Kambodži riaditeľka operačnej sekcie MAGNA, Denisa Augustínová.

 

„Často sa stretávame s tým, že HIV/AIDS pacienti sú veľmi chudobní a k zdravotnej starostlivosti sa dostanú až v pokročilom štádiu choroby, ak vôbec. U detí je to veľmi veľmi nebezpečné, pretože či infekcia HIV alebo TBC pri neskorom podchytení pľúca doslova zničia, čím majú smrteľné následky.

 

Magna Deti v núdzi sa zameriava na liečbu a zdravotnú starostlivosť detí s HIV/AIDS v Kambodži od roku 2002.

Zo svojho mobilu môžete tu a teraz zachraňovať detské životy aj vy.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a staňte sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 Eur.

Nikdy nebolo jednoduchšie pomáhať.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange/FunFón a Telekom.

Z pravidelného prispievania sa môžete kedykoľvek odhlásiť zaslaním SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu