Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pomáhame nielen deťom, ale aj ženám

NIKARAGUA. MAGNA lekárka vyšetruje tehotnú matku. Mobilá klinika v odľahlej časti na severe krajiny. Copyright by Martin Bandžák/MAGNA
NIKARAGUA. MAGNA lekárka vyšetruje tehotnú matku. Mobilá klinika v odľahlej časti na severe krajiny. Copyright by Martin Bandžák/MAGNA (Zdroj: Martin Bandžák/MAGNA )

8. marca sme si pripomenuli Medzinárodný deň žien. MAGNA vo svojich projektoch poskytuje pomoc okrem detí aj ženám vo viacerých oblastiach intervencie.

Žena ako obeť sexuálneho násilia

SGBV je jeden z najalarmujúcejších fenoménov nielen v krajinách, kde MAGNA pôsobí. S pomocou ženám a častokrát aj deťom, ako obetiam sexuálneho násilia MAGNA začala v roku 2010 v Demokratickej republike Kongo, kde do dnešného dňa prevádzkujeme špecializovanú kliniku. Je jedinou svojho druhu v oblasti Kinshasa a má spádovú oblast 4,2 milióna ľudí. Pre nás riešenie prípadov obetí znásilnenia a iných prípadov sexuálneho násilia zahŕňa poskytnutie lekárskej starostlivosti a podanie profylaktickej liečby proti HIV/AIDS, ktorá je efektívna len ak ju osoba dostane do 72 hodín od útoku. Tiež podávame profylaxiu proti tetanu a ďalším sexuálne prenosným chorobám vrátane hepatitídy B. Ďalej môžu pacientky dostať núdzovú antikoncepciu.

MAGNA poskytuje zdravotnú opateru, starostlivosť k prevencii sexuálne prenosných infekcií a psychologickú, sociálnu a právnu podporu pacientom, ktorí utrpeli sexuálne násilie. V prostrediach, kde je výskyt sexuálneho násilia vyšší, napríklad v zónach konfliktov alebo utečeneckých či vysídleneckých táboroch sa naše terénne tímy starajú o ľudí, ktorí sexuálne násilie zažili. Personál pracuje v komunite na zvýšenie povedomia o probléme sexuálneho násilia, informuje ich o poskytovanej starostlivosti a šíri sociálnu a psychosociálnu podporu.

Vedieme aj osvetové kampane, ktorých súčasťou je stretávanie sa s miestnou komunitou s cieľom upovedomiť ich o vážnosti dopadu činov sexuálneho násilia a poukázať na utrpenie, ktorým obete podliehajú, povzbudiť ďalšie obete, ich rodiny a priateľov, aby prehovorili, zlepšiť prístup k zdravotným službám a iniciovať prevenciu voči násiliu. Rovnako sprostredkúvavame školenia a programy pre národné programové tímy, aby sa mohli aktívne zúčastňovať na starostlivosti pre obete sexuálneho násilia. Dôležitou časťou je vzdelávanie v radoch polície a armády.

Pomáhať ženám ako obetiam sexuálneho násilia MAGNA okrem Konga začína aj v oblasti Kapoeta v Južnom Sudáne. Alarmujúca situácie ja v Kambodži, kde podľa posledného reportu OSN má so sexuálnym násilím na ženách skúsenosť každý 5 muž.

Žena ako obeť epidémie HIV/AIDS

Cieľom našej intervencie je minimalizovať možnosť prenosu HIV vírusu z matky na novonarodené dieťa. Vo väčšine krajín sa program PMTCT (prevention of mother to child transmission) pokladá za prioritu v boji proti HIV/AIDS a jednou z najlepších ciest ako znížiť premorenosť HIV/AIDS vo svete.

MAGNA vo svojich programoch na zastavenie HIV vírusu z matky na dieťa prevádzkuje pre pacientov komplexnu zdravotnú a sociálnu starostlivosť. V krajinách rozvinutého sveta je prenos vírusu HIV z matky na dieťa veľmi zriedkavý a infikovanie novorodencov a malých detí je úplne eliminované. Obrovským kontrastom k tomuto je situácia v rozvojových krajinách, kde je možnosť prevencie prenosu ponúknutá iba nízkemu percentu tehotných žien, čo chápeme ako obrovskú nerovnoprávnosť a nespravodlivosť.

Prevencia prenatálneho prenosu vírusu vyžaduje úplný balík služieb, ktorý obsahuje základnú prevenciu vírusu HIV u žien, prevenciu nežiadúceho tehotenstva u HIV infikovaných žien, prevenciu prenosu vírusu HIV z tehotnej infikovanej ženy na novorodenca, sprostredkovanie starostlivosti, liečby a podpory ženám žijúcim s vírusom HIV a ich rodinám.

Tehotná žena môže infikovať svoje nenarodené dieťa v maternici, počas pôrodu, alebo neskôr materským mliekom počas dojčenia. Vo svojich programoch MAGNA poskytuje komplexnú starostlivoť na zabránenie prenosu vírusu z matky na dieťa. Pre tehotnú HIV ženu sprostredkúvavame reproduktívnu zdravotnú starostlivosť; zabraňujeme prenosu vírusu počas tehotenstva a počas pôrodu z matky na dieťa; neskôr minimalizujeme možnosti prenosu prostredníctvom bezpečnejšej náhradnej kojeneckej stravy alebo výhradného dojčenia. Vďaka skorej diagnostike vieme v našich programoch zistiť status dieťaťa už pár týždňov po narodení, čo nám napomáha pri nastavení pacienta na liečbu. Takisto poskytujeme HIV/AIDS liečebné služby pre rodiny pacientov - partner a ostatní súrodenci. Sledujeme správnosť a časovú pravidelnosť užívania antiretrovirálnej liečby HIV u pozitívnych tehotných žien a novorodencov, ktorá podstatne znižuje riziko prenosu vírusu z matky na dieťa. HIV pozitívnym matkám takisto umožňujeme prístup k antiretrovirálnej liečbe.

MAGNA implemetovala programy na zastavenie prenosu vírusu HIV z matky na dieťa v Kambodži, Keni, Nikaragui a Vietname. Úspešnosť minmalizácie prenosu vírusu HIV z matky na dieťa dosahuje v MAGNA projektoch až 97 percent.

Žena ako matka

S cieľom znížiť počet žien umierajúcich pri pôrode MAGNA zlepšuje starostlivosť o matky zavedením modelov odbornej pomoci v zdravotníckych zariadeniach, poskytnutím školenia tradičným pôrodným babiciam, podporou pôrodných asistentiek v komunite a sprístupnením zdravotnej starostlivosti ženám pred a počas tehotenstva a po pôrode. Pomáhame deťom dožiť sa ich piatych narodenín vďaka kvalitnejšiemu lekárskemu ošetreniu, kvalitnejšej zdravotníckej infraštruktúre, vykonávaniu očkovacích programov, podpore dojčenia a zriadeniu nutričných kliník pre ľudí trpiacich podvýživou.

MAGNA si stanovila redukciu materskej úmrtnosti a chorobnosti za jednu zo svojich operačných priorít a implementuje efektívne stratégie k zlepšovaniu prítomnosti školeného personálu u pôrodov, zabezpečujeme dostupnosť kvalitnej pôrodnej pohotovostnej starostlivosti a motivujeme ženy k pôrodom v zdravotníckych zariadeniach.

Zavádzame mobilné kliniky v kombinácii so systémami referovanie pacientov na identifikáciu žien s komplikáciami a ich prevoz v nutných prípadoch do zariadenia či nemocnice, kde môžu dostať zodpovedajúcu starostlivosť. Nami používané modely k zvládaniu materskej úmrtnosti a chorobnosti berú do úvahy všetky aspekty reprodukčného zdravia. Niekoľko prenatálnych návštev je doporučených na pokrytie potreby zdravotnej starostlivosti počas tehotenstva a na identifikáciu potenciálne komplikovaných pôrodov. Poradenstvo o plánovanom rodičovstve je poskytované ako súčasť popôrodnej starostlivosti a tiež informácie a osveta o sexuálne prenosných chorobách. MAGNA kombinuje diagnózy a efektívnu liečbu sexuálne prenosných chorôb s informačnými stretnutiami zahŕňajúcimi informácie o dostupnosti testovania na HIV, používanie kondómov a aktívne vysledovanie partnerov.

Špeciálna pozornosť je sexuálne prenosným chorobám venovaná pri prenatálnych konzultáciách MAGNA, službách plánovaného rodičovstva a v systéme starostlivosti o obete znásilnenia.

MAGNA implementovala program zamerané na pomoc matkám a novorodencom v krajinách ako je Kambodža, Keňa, Južný Sudán alebo Nikaragua. 

 

Zo svojho mobilu môžete tu a teraz zachraňovať detské životy aj vy.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a staňte sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 Eur.

Nikdy nebolo jednoduchšie pomáhať.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange/FunFón a Telekom.

Z pravidelného prispievania sa môžete kedykoľvek odhlásiť zaslaním SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu