Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Žitňanská by si mala spytovať vlastné svedomie , tvrdí Madej

Róbert Madej
Róbert Madej (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD v prípade úspechu vo voľbách neplánuje zrušiť úspešné opatrenia v oblasti spravodlivosti, ktoré prijala súčasná vláda. Výhrady sociálnych demokratov sa týkajú len legislatívnych opatrení, ktoré "útočia na nezávislosť justície".

Povedal to dnes tieňový minister spravodlivosti Róbert Madej (Smer-SD) na margo vyhlásenia šéfky rezortu Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS). Tá dnes vyslovila podozrenie, že Smer-SD plánuje po voľbách vrátiť justíciu do stavu spred nástupu súčasného kabinetu a zruší aj potrebné opatrenia.

"Na ministerstve spravodlivosti boli za posledných 18 mesiacov vážne problémy. Namiesto ohovárania iných by si mala pani ministerka spytovať vlastné svedomie, pretože určite nevykonáva svoju prácu kvalitne," reagoval Madej, ktorý podčiarkol, že napríklad zverejňovanie zmlúv na internete sociálni demokrati určite nezrušia. Pripomenul pritom, že Smer-SD za posledných 12 mesiacov podal na Ústavný súd (ÚS) SR desať návrhov na vyslovenie nesúladu prijatých legislatívnych opatrení. "ÚS SR, pokiaľ viem, za minulý kalendárny rok štyrikrát rozhodol o pozastavení účinnosti právneho predpisu," poznamenal.

Madej ministerke vyčíta právne úpravy zákona o prokuratúre či platových pomeroch sudcov. "Ministerka by si mala spytovať svedomie, či úbohá kvalita legislatívy z jej ministerstva nebola motivovaná účelovo zasahovať do nezávislosti justície," dodal.

Ministerka spravodlivosti dnes konštatovala, že Smer-SD navrhuje vo svojom programe vrátiť stav justície do obdobia pred nástupom súčasnej vlády a zrušiť tak aj jej opatrenia, ktoré považuje za potrebné a úspešné. "Strana Smer-SD má tu drzosť povedať, že chce vrátiť pomery v justícii pred rok 2010, teda do tých pomerov, keď odovzdala justíciu do rúk Mečiara (ĽS-HZDS)," podčiarkla Žitňanská. Obavy má napríklad o zverejňované rozhodnutia súdov či záznamy zo Súdnej rady SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu