Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Plánujete voliť zo zahraničia: Na vybavenie dokladov máte už len 6 dní!

Kto tam bude sedieť tentokrát? Zobraziť galériu (2)
Kto tam bude sedieť tentokrát?

BRATISLAVA - Žijete v zahraničí a nie je vám situácia na Slovensku ľahostajná? Máte najvyšší čas poslať žiadosť, že chcete voliť zo zahraničia. Do 20. januára musí byť doručená. Zatiaľ o túto možnosť prejavilo záujem 309 zahraničných Slovákov bez trvalého pobytu na Slovensku.

Vďaka hlasom zo zahraničia  by sa naši zákonodarci mali zaujímať aj o občanov mimo hraníc Slovenska. Účasťou  na voľbách si aj zo zahraničia uplatňujete právo rozhodovať o smerovaní krajiny a o budúcnosti novej generácie. Slováci žijúci, pracujúci alebo študujúci v zahraničí tvoria významný hospodársky potenciál.

"Najviac žiadostí zatiaľ prišlo z Českej republiky, USA, Kanady a rôznych európskych krajín, záujem prejavili aj voliči z Austrálie, Mexika alebo Spojených arabských emirátov", povedala Denisa Paulenová z oddelenia organizačných vecí Miestneho úradu Mestskej časti Bratislava-Petržalka, v rámci ktorého je zriadený špeciálny okrsok len pre voličov - občanov SR s trvalým pobytom v inom štáte.

Ak máte na Slovensku trvalý pobyt

Požiadate obec o voľbu poštou. Stiahnete si  Žiadosť o voľbu poštou pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2012 - občan s trvalým pobytom na SK a vypíšete do nej zahraničnú adresu, na ktorú vám budú zo Slovenska doručené hlasovacie lístky. Žiadosť zašlete na Slovensko na adresu obce vášho trvalého pobytu. Žiadosť musí byť obci doručená najneskôr 20.01.2012. Preto ju pošlite čo najskôr.  Obec vám pošle najneskôr do 04.02.2012 hlasovacie lístky a návratnú obálku, ktorá musí byť označená VOĽBA POŠTOU.
Konkrétny hlasovací lístok vložíte do prázdnej obálky, zalepíte ju ako pri normálnych voľbách a celé to ešte vložíte do návratnej obálky označenej VOĽBA POŠTOU. Nezabudnite na ňu napísať adresu odosielateľa. Obratom to zašlete naspäť na Slovensko na adresu obce. Obálka s hlasovacím lístkom musí byť doručená najneskôr 09.03.2012.
Pohodlnejší spôsob je vybaviť to elektronicky, ale... Naskenovanú, vyplnenú a podpísanú žiadosť môžete poslať  emailom, alebo faxom iba v tom prípade, ak sa osobne dohodnete s obecným, alebo mestským úradom v mieste svojho trvalého bydliska a úrad vám potvrdí, že tento spôsob registrácie žiadosti bude akceptovať.

Plánujete voliť zo zahraničia:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Bez trvalého bydliska na Slovensku

Stiahnite si  a vypíšete Žiadosť o zapísanie do osobitného zoznamu voličov pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2012 a pridáte aj čestné prehlásenie že nemáte trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. K tomu priložíte fotokópiu platného pasu s osobnými údajmi, alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve SR. Tieto tri dokumenty musia byť doručené najneskôr do 20.01.2012 na adresu:
Miestny úrad Mestskej časti Bratislava-Petržalka
Organizačné oddelenie
Kutlíkova 17
852 12 Bratislava
Slovakia

MiÚ Mestskej časti Bratislava - Petržalka vám pošle najneskôr do 04.02.2012 hlasovacie lístky a návratnú obálku, ktorá musí byť označená VOĽBA POŠTOU.  Hlasovací lístok vložíte do prázdnej obálky, zalepíte ju ako pri normálnych voľbách a celé to vložíte do návratnej obálky označenej VOĽBA POŠTOU. Nezabudnite na ňu napísať adresu odosielateľa. Obratom to zašlete naspäť na tú istú adresu MiÚ časti Bratislava-Petržalka. Obálka s hlasovacím lístkom musí byť doručená najneskôr 09.03.2012.

Občania SR  žijúci v zahraničí, bez trvalého bydliska na Slovensku, môžu poslať svoju naskenovanú, vyplnenú a podpísanú žiadosť, vrátane naskenovaného čestného prehlásenia a naskenovanej fotokópii platného pasu s osobnými údajmi, alebo fotokópii osvedčenia o štátnom občianstve Slovenske republiky aj emailom, alebo faxom na nasledujúce kontakty:
Fax: 004212/6828-6824
Email: denisa.paulenova@petrzalka.sk

Kto nemôže voliť zo zahraničia

Občan Slovenskej republiky, ktorý má na jej území trvalý pobyt a ktorý má právo voliť, sa zapisuje do stáleho zoznamu podľa miesta trvalého pobytu. Pokiaľ sa volič zdržiava v zahraničí krátkodobo a nemôže postupovať podľa platných predpisov (lebo sa v deň volieb nenachádza na Slovensku), sa nemôže zúčastniť volieb.
Právo voliť zo zahraničia má len osoba, ktorá je držiteľom štátneho občianstva Slovenskej republiky, teda občan Slovenskej republiky. Držiteľ preukazu zahraničného Slováka, alebo osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí, ktorý nie je občanom Slovenskej republiky, nemá právo voliť do Národnej rady Slovenskej republiky.

Hlasovať aj zo zahraničia sa dá vo voľbách do Národnej rady SR po tretí raz. Po prvý raz to bolo v roku 2006, kedy túto možnosť využilo spolu 3 427 občanov, a druhýkrát v roku 2010, vtedy z cudziny poslalo obálku so svojim hlasom 5 861 občanov a tvorili 0,22 % z hlasov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu