Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dva mesiace pred Havlovou smrťou: Dagmar odkázal 140 miliónov!

Dagmar Havlová pri manželovej rakve
Dagmar Havlová pri manželovej rakve (Zdroj: SITA)

PRAHA - Exprezident Václav Havel (†75) len dva mesiace pred svojou smrťou prepísal všetok majetok v hodnote takmer 140 miliónov českých korún (približne 5,5 milióna eur) na svoju manželku Dagmar (58). Havel zrejme cítil, že sa blíži jeho koniec a chcel svoju ženu zaistiť. Bol to od neho jeden z posledných veľkých činov a vyznanie lásky. Chcel ju uchrániť pred riešením zložitej otázky dedičstva.

Václav Havel v októbri 2011 previedol svoj majetok na manželku Dagmar. Tá z toho ale veľmi nadšená nebola, naopak od manžela nič nechcela. Lenže Havel trval na svojom.

"To, že mi Václav nedávno nechal pripísať majetok, mi popularitu u mnohých ľudí zrejme nezdvihlo. Majetok sa jednoducho závidí. Netvrdím, že to tak cítia všetci, ale priznajme si, že niektorí tak reagovať budú. Ako im mám vysvetľovať, že by som dala poslednú košeľu za to, aby mu bolo lepšie?" uviedla Dagmar Havlová pred pár týždňami v neformálnom rozhovore.

 

Ktoré nehnuteľnosti Dagmar Havlová získala?

Palác Lucerna

Pražský palác Lucerna bratia Václav a Ivan Havlovci získali v roku 1992 v reštitúcii. Ivan svoju polovicu daroval manželke Dagmar, ktorá potom chcela odkúpiť druhú časť od vtedajšieho prezidenta Václava Havla. Ten ale svoj podiel v roku 1997 predal spoločnosti Chemapol Reality (C.H.R.) za 200 miliónov českých korún; až o dva roky neskôr predala podiel firma za 145 miliónov korún Dagmar Havlovej. Podiel v Lucerne ale zahrnul konkurzný správca C.H.R. do majetku firmy. Havlová s tým nesúhlasí, tento rok v apríli Mestský súd v Prahe neprávoplatne rozhodol, že sporná polovica nehnuteľnosti do konkurzu nepatrí. Palác stále čaká na veľkú rekonštrukciu.

 

Dom na Rašínovom nábreží v Prahe

Bratia Havlovci získali dom na Rašínovom nábreží, v ktorom Václav Havel strávil veľkú časť života, v reštitúcii. Podiely oboch bratov neskôr získal Ivan Havel.


Vila v pražských Střešoviciach

Dom v pražských Střešoviciach kúpil Havel ešte s prvou ženou Olgou v auguste 1993; cena sa odhadovala na 30 miliónov českých korún. Manželia Havlovci sa do domu, ktorého interiéry upravil architekt Bořek Šípek, nasťahovali v apríli 1995. Tento rok Havel previedol vilu na svoju manželku Dagmar.

 

Chalupa Hrádeček

Chalupu kúpil Václav Havel v roku 1967 na inzerát v novinách. Od 70. rokov sa stala dejiskom mnohých divadelných predstavení, koncertov či miestom stretnutí spisovateľov a ďalších umelcov alebo disidentov. V tejto chalupe, ktorú tento rok celú previedol na svoju manželku Dagmar, Havel prežil aj posledné chvíle svojho života.

 

Vila na Barrandove
 

Bývalú rezidenciu argentínskeho veľvyslanca s jedinečným výhľadom na Prahu predali bratia Havlovci v roku 1993 spoločnosti Charouz Holding.

 

Vavrečkova Vila v Zlíne

Václav Havel spolu s Ivanom zdedili tretinu vily, ktorá patrila ich dedkovi z matkinej strany. V roku 1996 venoval Václav svoj podiel mestu Zlín, ktoré bolo spoluvlastníkom, s tým, že bude slúžiť školským alebo sociálnym účelom. Niekoľko rokov tam sídlila škola, v roku 2004 mesto vilu predalo drevárskej firme CE Wood. Takmer šesť miliónov z ceny pripadlo nadácii Vízia 97 manželov Havlovcov.

 

Barrandovské terasy

Známy pražský prvorepublikový výletný podnik bratia Havlovci reštituovali, Ivan neskôr previedol svoj podiel na manželku Dagmar. Rovnaký krok v roku 1997 urobil aj Václav Havel. V roku 2000 nakoniec získala Dagmar Havlová-Veškrnová aj niekdajší Ivanov podiel. Jej plány na rekonštrukciu dlho uzavretého podniku ale nevyšli a v roku 2004 ho predala. Areál stále chátra.

 

Havlov u Žďárce

Podľa médií tiež vlastnil Václav Havel napoly so svojím bratom statok u Žďárce neďaleko Tišnova. Tento rok v septembri údajne previedol svoj podiel na manželku Dagmar.

 

Dom v Portugalsku

Prízemnú vilu na juhu Portugalska kúpil Václav Havel s manželkou Dagmar v roku 2000. O päť rokov neskôr dom predali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu