Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Fico: Ak neprejde zrušenie transformácie nemocníc, novelu nepodporíme

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Ak vládna koalícia nepodporí zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, opozičný Smer-SD nezahlasuje za novelizáciu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý zvyšuje platy lekárov a mení Zákonník práce.

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder Smeru-SD Robert Fico s tým, že zákon prijatý bez zrušenej transformácie by znamenal obrovskú neistotu a ohrozenie zdravotnej starostlivosti.

"Keďže premiérka hrubo oklamala lekárov, sme sa rozhodli, že predkladáme pozmeňujúci návrh k tomuto zákonu, kde riešime zrušenie transformácie nemocníc na akciovky. Toto bola základná požiadavka lekárov. Ak nie sú premiérka a poslanci schopní dať zadosť svojim sľubom, musíme využiť svoje možnosti a chceme tak upokojiť situáciu," vysvetlil Fico. Pozmeňovací návrh rušiaci transformáciu nemocníc chce Smer-SD presadiť na pôde zdravotníckeho výboru a ak nebude úspešný, tak priamo v pléne.

Líder Smeru-SD je presvedčený, že zrušenie transformácie nemocníc už pred voľbami by znamenalo, že aj v prípade opätovného nástupu pravicovej vlády by nebolo jednoduché sa k transformácii vrátiť. "Bude to totiž pomerne komplikované. Ak by sa dnes zrušila transformácia, tak nová vláda by musela tento zákon opätovne prijímať a bola by vystavená tlaku lekárov a opozície. Je to určitá poistka, že keď sa to zruší teraz, nie je veľká pravdepodobnosť, že sa opäť urýchlene naštartuje," myslí si Fico.

Podľa neho to, čo "predvádza premiérka Radičová" a odvolaná koalícia, je príklad totálneho rozkladu. "Premiérka, aby sa zbavila problému, oznámi, že podpísala memorandum, kde je okrem iného zrušenie transformácie nemocníc. Na naše prekvapenie vláda odsúhlasila poslanecký zákon, ktorý neobsahuje podmienky dohodnuté premiérkou," upozornil Fico. Tvrdí, že nie je možné, že premiérka sa k niečomu zaviaže, podpíše dokument, potom dá od toho ruky preč, prehodí vec na parlament a jej vlastní poslanci jej odkazujú, že to, čo podpísala, neplatí.

Fico zdôraznil, že jeho strana sa nechce na téme priživovať. "Mohli by sme rokovanie bojkotovať, no neurobíme to. Ak to koalícia neschváli, bude niesť plnú zodpovednosť za všetko, čo sa môže stať. Ja si myslím, že lekári by mali zostať pri pacientoch, ale nevieme, aká bude ich reakcia," povedal.

Návrh parlamentného výboru pre zdravotníctvo, ktorý má zabezpečiť rast platov lekárov a novelizovať Zákonník práce, je už v druhom čítaní. Národná rada SR ho dnes posunula do ďalšieho legislatívneho konania 120 hlasmi. Keďže právnu normu prerokováva plénum v zrýchlenom režime, definitívne ju parlament zrejme schváli ešte dnes.

Novela zákona o poskytovateľoch z dielne výboru hovorí o prvých dvoch častiach z trojetapového zvýšenia platov lekárov, ku ktorému sa vláda zaviazala v spoločnom memorande s odbormi. Súčasťou materiálu je aj návrh novely Zákonníka práce vo vzťahu k zamestnancom, ktorí vykonávajú zdravotnícke povolanie. Zrušenie v súčasnosti pozastavenej transformácie nemocníc tam však nie je.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu