Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Poslanci dnes zložia sľub a ujmú sa mandátov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR dnes vstúpia do šiesteho volebného obdobia. Na ustanovujúcej schôdzi, ktorá sa začne o 10.00 h, zložia poslanecký sľub a ujmú sa svojich mandátov. Urobí tak 150 zvolených zákonodarcov vrátane dosluhujúcich členov vlády, ktorí tak budú chvíľu sedieť na dvoch stoličkách.

Hoci funkcia člena vlády a poslanca je nezlučiteľná, odchádzajúci predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) považuje tento postup za právne čistý.
      
Ustanovujúcu schôdzu bude riadiť Hrušovský (KDH), prítomná bude premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) aj prezident Ivan Gašparovič. Do rúk šéfa parlamentu noví poslanci slávnostne zložia ústavou predpísaný sľub, ktorý znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života."
      
Poslanci sľub skladajú tak, že po jeho verejnom prečítaní položia pravú ruku na Ústavu SR, povedia "sľubujem" a podajú ruku predsedovi parlamentu. Odmietnutím sľubu alebo zložením sľubu s výhradou stráca poslanec mandát. Po zložení sľubu Hrušovský preruší schôdzu. Prezident Gašparovič vymenuje v prezidentskom paláci Roberta Fica (Smer-SD) za predsedu vlády. Potom na jeho návrh vymenuje celý kabinet, Radičovej vláda tak automaticky stratí mandát.
      
Následne bude ustanovujúca schôdza pokračovať. Namiesto poslancov, ktorí sa stanú členmi vlády, nastúpia v parlamente náhradníci, tí tiež zložia sľuby. Plénum si potom odhlasuje rokovací poriadok, ktorým sa bude snemovňa riadiť. Poslanci následne zriadia mandátový a imunitný výbor, ktorý overí platnosť mandátov zvolených zákonodarcov. Zriadi sa aj výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.
      
Ďalej bude nasledovať tajná voľba predsedu Národnej rady SR. Stať sa ním má Pavol Paška (Smer-SD). Hrušovský svojmu nástupcovi odovzdá vedenie schôdze, ktorá bude pokračovať tajnou voľbou podpredsedov snemovne. Za sociálnych demokratov kandiduje Renáta Zmajkovičová a Jana Laššáková, KDH navrhlo svojho šéfa Jána Figeľa a OĽaNO Eriku Jurinovú. Plénum tiež rozhodne o predsedoch a členoch parlamentných výborov.
      
Desať predsedníckych kresiel vo výboroch pripadne Smeru-SD, ktorý má v parlamente väčšinu, deväť opozícii. Predsedom výboru na kontrolu SIS by sa mal stať Daniel Lipšic (KDH), šéfom hospodárskeho výboru jeho stranícky kolega Ján Hudacký. Pôdohospodárskemu výboru má šéfovať Mikuláš Huba z OĽaNO a výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Martin Fecko tiež od obyčajných.
      
Výbor na kontrolu preskúmavania rozhodnutí NBÚ pripadol Mostu-Híd, ktorý za predsedu navrhol Gábora Gála. Bugárovci majú mať aj ľudskoprávny výbor, na jeho čele by mal stáť Rudolf Chmel. Strana by mohla získať aj kreslo šéfa zahraničného výboru. Obsadiť by ho mohol František Šebej. Strane SDKÚ-DS by mal patriť výbor na kontrolu vojenského spravodajstva. Riadiť by ho mal Martin Fedor. Jeho stranícky kolega Miroslav Beblavý by mal viesť výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.
      
Strana SaS mala záujem o hospodársky, za jeho šéfa chcela nominovať Juraja Miškova. Keďže sa však nedokázala dohodnúť s KDH a napokon z boja o kreslo ustúpila, nebude šéfovať zrejme ani jednému výboru. Ostatných desať výborov povedie Smer-SD. Na čelo ústavnoprávneho sa má postaviť Róbert Madej, mandátovému a imunitnému výboru má šéfovať Miroslav Číž, finančnému Daniel Duchoň, sociálnemu Ján Podmanický, zdravotníckemu Richard Raši, výboru pre verejnú správu Igor Choma, branno-bezpečnostnému Jaroslav Baška, európskemu Ľuboš Blaha, mediálnemu Dušan Jarjabek a školskému Mojmír Mamojka.
      
Poslanci si na ustanovujúcej schôdzi utvoria aj poslanecké kluby. Najsilnejší s počtom členov 83 bude mať Smer-SD. Viesť ho má Jana Laššáková. Ostatné kluby majú výrazne nižší počet členov. KDH a OĽaNO majú po šestnásť poslancov. Kresťanským demokratom šéfuje Pavol Hrušovský, obyčajným Jozef Viskupič. Trinásťčlenný klub Mostu-Híd vedie László Solymos. Jedenásť členov má klub SDKÚ-DS pod vedením Ľudovíta Kaníka aj klub SaS na čele s Jurajom Miškovom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu