Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Radičovej kolegovia z vlády: Bude nám chýbať

Ján Figeľ, Iveta Radičová a Richard Sulík
Ján Figeľ, Iveta Radičová a Richard Sulík

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová, ktorá dnes oznámila svoj odchod zo strany SDKÚ-DS, bude chýbať na slovenskej politickej scéne. Zhodujú sa na tom predstavitelia strán SaS, KDH a Mosta-Híd, ktoré spolu s ňou dovládnu do marcových predčasných parlamentných volieb.

Líder SaS Richard Sulík sa kroku premiérky nečuduje, chápe ho a rešpektuje, no je mu ľúto, že Radičová končí. "Iveta Radičová zdvihla latku čo sa týka transparentnosti vysoko, takže z tohto pohľadu je škoda, že odchádza. Ale chápem jej rozhodnutie a vôbec sa jej nečudujem, veď jej stále hádzali polená pod nohy," vyhlásil dnes Sulík.

"Myslím si, že je škoda, že odchádza. Strácame politika, ktorý bol tvárou vládnej koalície a aj jej najpopulárnejším predstaviteľom," reagoval na Radičovej rozhodnutie predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

"Iveta Radičová vniesla nový prvok do politiky, najmä pokiaľ ide o transparentnosť, slušnosť a boj s korupciou a klientelizmom. Bude chýbať na slovenskej politickej scéne," povedal podpredseda klubu KDH, ktorý je poverený jeho vedením, Pavol Abrhan.

Premiérka Iveta Radičová oznámila svoj koniec v SDKÚ-DS v príhovore pred dnešným rokovaním ústrednej rady strany vo Zvolene. "Na vašej ďalšej ceste vás už ďalej ako členka tohto tímu sprevádzať nebudem," vyhlásila Radičová. K svojmu rozhodnutiu prišla po "zvážení vonkajších okolností", ale aj vnútorných v SDKÚ-DS.

Radičová povedala, že berie plnú zodpovednosť za všetky kroky, ktoré jej vláda urobila, aj za neúspech v rokovaniach SaS v prípade riešenia európskej krízy. "Myslím, že už nemám právo sa uchádzať o dôveru občanov v nadchádzajúcich voľbách," povedala premiérka.

O novom volebnom lídrovi SDKÚ-DS sa rozhodne v primárkach. Ak sa však predsedovi strany Mikulášovi Dzurindovi nikto nepostaví, je zrejmé že SDKÚ-DS do volieb povedie súčasný minister zahraničných vecí. Podpredsedovia Ivan Mikloš a Lucia Žitňanská už oznámili, že o líderstvo nemajú záujem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu