Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gašparovič odvolal premiérku z funkcie a poveril ju dovládnutím

Iveta Radičová Zobraziť galériu (2)
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes za prítomnosti predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Hrušovského (KDH) v Prezidentskom paláci odvolal premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS) z funkcie a poveril ju vykonávaním jej pôsobnosti až do vymenovania novej vlády.

Umožnila mu to novela Ústavy SR, ktorú minulý týždeň schválil parlament. Kabinet v súčasnom zložení by tak mal dovládnuť až do predčasných volieb, ktoré sa uskutočnia 10. marca 2012. Radičovej vláda nezískala dôveru parlamentu pri neúspešnom hlasovaní o posilnení dočasného eurovalu 11. októbra tohto roka.

"Ako pán prezident odvolal celý kabinet, tak ho aj poveril. Nejde tu o žiadnu rekonštrukciu vlády, ide o poverenie toho istého kabinetu s tými istými ministrami," povedal novinárom ešte počas stretnutia v Prezidentskom paláci hovorca hlavy štátu Marek Trubač. Premiérka podľa neho následne odovzdá poverovacie dekréty jednotlivým ministrom.

Gašparovič bude podľa svojho hovorcu naďalej komunikovať s predsedníčkou vlády, keďže mu z ústavy vyplýva dohľad nad kompetenciami takejto dočasnej vlády. "Pán prezident bude v kontakte s pani premiérkou, určite bude konzultovať aj s jednotlivými ministrami, pretože mu záleží na tom, aby tento štát fungoval aj v tomto dočasnom období do vymenovania novej vlády po voľbách v marci 2012," dodal Trubač.

Rovnaké stanovisko potvrdila aj samotná Radičová, ktorá dodala, že pokiaľ bude vláda prijímať rozhodnutia nad rámec kompetencií, tak to bude konzultovať s hlavou štátu. Takúto situáciu ale nepredpokladá, keďže dané kompetencie považuje do predčasných volieb za postačujúce.

Rovnako nenastanú ani žiadne zmeny v súčasnom zložení kabinetu, ktoré majú súvisieť s ministrami za SaS. Podľa nej nie sú takéto obmeny pri poverení vykonávaním funkcie vlády možné. "Pokiaľ by výkon nejakého člena vlády alebo čin bol v rozpore s Ústavou SR a so zákonmi, tak samozrejme konať budem," deklarovala premiérka.

Hrušovský pripomenul, že dnešným rozhodnutím prezidenta získal kabinet znovu ústavnú legitimitu na to, aby mohol vládnuť v kompetenciách, ktoré mu určuje novela najvyššieho zákona SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu