Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Sulíka odvolali, novým šéfom parlamentu Hrušovský

Pavol Hrušovský a Richard Sulík
Pavol Hrušovský a Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Novým predsedom parlamentu sa stal Pavol Hrušovský (KDH). Hrušovský v tajných voľbách, ktoré sa uskutočnili bezprostredne po odvolaní doterajšieho predsedu Richarda Sulíka (SaS) získal 111 hlasov zákonodarcov.

Líder SaS Richard Sulík už nie je predsedom parlamentu, na svojej stoličke sa udržal necelých 15 mesiacov. V tajnom hlasovaní Sulíka odvolali poslanci 115 hlasmi, proti bolo 25 zákonodarcov, dvaja sa zdržali, spolu hlasovalo 142 poslancov.

Odvolanie Sulíka odôvodnil Pavol Abrhan (KDH) stratou dôvery troch poslaneckých klubov po tom, čo v utorok šéf SaS nehlasoval za navýšenie eurovalu a tým sa pričinil o pád vlády.

Predseda SaS Richard Sulík prijal rozhodnutie poslancov Národnej rady SR o jeho odvolaní z funkcie šéfa parlamentu s pokorou. „Je to daň za principiálny postoj, ktorú som kedykoľvek pripravený zaplatiť,“ vyhlásil Sulík pred novinármi po odvolaní s tým, že neodpovedal na žiadnu novinársku otázku. Sulík poďakoval poslancom, ktorí ho podporili i tým, s ktorými počas pôsobenia vo svojej funkcii spolupracoval. „Novému predsedovi prajem veľa úspechov,“ dodal. Parlament teraz volí jeho nástupcu. Jediným kandidátom je Pavol Hrušovský.

Líder SaS Richard Sulík už nie je predsedom parlamentu, na svojej stoličke sa udržal necelých 15 mesiacov. V tajnom hlasovaní Sulíka odvolali poslanci 115 hlasmi. Odvolanie Sulíka odôvodnil Pavol Abrhan (KDH) stratou dôvery troch poslaneckých klubov po tom, čo v utorok šéf SaS nehlasoval za navýšenie eurovalu a tým sa pričinil o pád vlády.

Na predsednícku stoličku si Hrušovský sadne po druhý raz, Národnej rade SR šéfoval už počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu v rokoch 2002-2006. Hrušovského za predsedu parlamentu navrhli tri poslanecké kluby SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd.

Voľba nového predsedu parlamentu bola posledným bodom dnešného programu zákonodarného zboru. V piatok sa rokovať nebude, voľný čas politici využijú na politické rokovania. Poslanci sa opäť stretnú v utorok 18. októbra o 9:00.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu