Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Banková únia by podľa EÚ mala zrušiť väzby medzi vládami a bankami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MILÁNO - Väzby medzi európskymi národnými vládami a ich bankami by sa mali prerušiť vytvorením bankovej únie. V rozhovore pre piatkové vydanie denníka Corriere della Sera to uviedol člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Jens Weidmann.

"Nie je to však záležitosť, ktorá sa dá vyriešiť rýchlo, keďže si vyžaduje dosť veľa právnych zmien," povedal. Weidmann, ktorý je zároveň guvernérom nemeckej centrálnej banky Bundesbank, ďalej vyjadril názor, že balíček v sume 100 mld. eur, ktorý eurozóna odsúhlasila na pomoc španielskemu bankovému systému, je dostatočný.
Na otázku o reformách, ktoré uskutočňuje taliansky premiér Mario Monti, Weidmann odpovedal, že Monti prijal dôležité reformné opatrenia.

"Teraz je otázkou ich realizácia a ide o proces, ktorý zaberie čas," uviedol. Dodal pritom, že Taliansko je na správnej ceste. Weidmann ďalej poznamenal, že ak Grécko nebude plniť svoje záväzky, povedie to k prerušeniu poskytovania financií Aténam. A to môže mať dopad na možnosť zotrvania Grécka v eurozóne, dodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu