Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Gašparovič splnomocnil Mikloša na podpis zmien v eurovale

Ivan Gašparovič Zobraziť galériu (2)
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič splnomocnil ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) na podpis zmien v dočasnom eurovale, ktoré v stredu schválila vláda. Dnes o tom informoval hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

Dodatku k rámcovej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji (EFSF) má charakter prezidentskej zmluvy, na vykonanie ktorej je potrebný zákon. Musí byť preto predložená na schválenie aj Národnej rade (NR) SR, kde však momentálne nemá zaručenú dostatočnú podporu minimálne 76 hlasov.

"Prezident SR považuje za potrebné pokročiť v stabilizačnom úsilí eurozóny a udržať euro ako dôveryhodnú menu. Nestabilita eurozóny má nepriaznivý dopad na konkurenčnú schopnosť eurozóny a ekonomický rast všetkých krajín Európskej únie,"  tlmočil názor hlavy štátu Trubač.

Euroval je podľa neho súčasťou komplexného balíka protikrízových opatrení, ktorý by mal byť podporený aj väčšou zodpovednosťou pri dodržiavaní rozpočtových pravidiel v jednotlivých krajinách eurozóny a transparentnou konsolidáciou verejných financií.

Vládny kabinet schválil v stredu v poradí už druhý dodatok k medzinárodnej zmluve o EFSF. Ten prvý odsúhlasil ešte v júni, medzitým sa však lídri eurozóny dohodli na ďalších zmenách, ktoré treba do zmluvy zapracovať.

V súčasnosti je v rámci úverovej kapacity dočasného eurovalu garantovaná suma istiny aj úrokov. Podľa nových pravidiel už úroky zaručené nebudú. Navýšiť sa má tiež objem záruk v EFSF, a to zo súčasných 440 na 779 miliárd eur, aby mohol euroval reálne požičať pôvodne zamýšľaných 440 miliárd eur. Pre Slovensko to v rámci nášho podielu znamená zvýšenie záruk zo 4,37 na 7,72 miliardy eur.

Ďalšími zmenami sú opatrenia na zvýšenie flexibility eurovalu 1. Pomoc pre krajiny v ťažkostiach sa už nebude poskytovať iba prostredníctvom úverových zmlúv, ale prostredníctvom širších dohôd o poskytnutí finančnej pomoci. Tie v sebe môžu zahŕňať aj preventívne pôžičky, pomoc na rekapitalizáciu finančných inštitúcií či nákup dlhopisov problémovej krajiny na sekundárnych trhoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu