Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za útokmi v Nórsku sú možno domáci extrémisti

Zranení po výbuchu v Osle Zobraziť galériu (14)
Zranení po výbuchu v Osle

OSLO - Nórska polícia sa nedomnieva, že piatkové dva teroristické útoky, ktoré si vyžiadali najmenej 17 obetí, súvisia s medzinárodným terorizmom. Informovala o tom agentúra DPA.

K útokom v Nórsku sa predtým prihlásila islamistická teroristická organizácia Ansar džihád alamí (Pomocníci svetového džihádu), informoval na svojich internetových stránkach americký denník The New York Times. Niektorí bezpečnostní experti ale okrem islamistov podozrievajú aj pravicových extrémistov.

Podľa nórskej polície je pravdepodobnejšie, že ide o "miestnu variantu" terorizmu, namiereného proti politickému systému, uviedla v piatok večer nórska tlačová agentúra NTB.

Polícia vraj pozná prostredie, z ktorého pochádza zatknutý strelec, ktorý na stretnutí mladých socialistov na ostrove Utoya neďaleko Osla zabil údajne najmenej desať ľudí. Muž je podozrivý, že má podiel aj na bombovom útoku vo vládnej štvrti v centre Osla s najmenej siedmimi obeťami. Muža podľa polície videli v piatok pred explóziou.

Islamistická skupina Ansar džihád alamí však tvrdí, že útok je reakciou na nórsku prítomnosť v Afganistane a na urážku proroka Mohameda. The New York Times sa odvoláva na experta na terorizmus Willa McCantse, ktorý má k dispozícii príslušné vyhlásenie organizácie.

"Od štokholmského útoku sme varovali pred ďalšími operáciami," uviedla podľa McCantsovho prekladu skupina. "To, čo vidíte, je len začiatok, bude toho viac," stojí vraj v texte.

Islamisti zjavne odkazujú na explózie z minulého decembra v centre švédskej metropoly, v Štokholme. Vtedy zahynul len atentátnik a ďalší dvaja ľudia boli zranení.

Experti však upozorňujú, že vzhľadom na zložitosť útokov je ťažké určiť, aká je politická orientácia ich strojcov, aj keď explózia v centrách miest a vražedné strieľania sú prostriedky, ktoré už v minulosti použili islamistické radikálne skupiny napojené na Al-Kajdu, najmä v Ázii.

Podľa zatiaľ nepotvrdených informácii sa útočník prezlečený za policajta v mládežníckom tábore neďaleko Osla zjavne infiltroval medzi účastníkov zhromaždenia a predstieral, že ho vyslala polícia ako súčasť bezpečnostných opatrení po explózii, ktoré predtým otriasli centrom Osla. Je vraj pravdepodobné, že muž bol Nór. "To by mohlo skôr naznačovať zapojenie krajne pravicovej organizácie než islamistickej skupiny...," uvádza britská poradenská spoločnosť Exclusive Analysis, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu