Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Nehoda lietadla AN-24: Farkaš ako prvé vyjadril sústrasť pozostalým a poďakoval lekárom a záchranárom

Martin Farkaš s manželkou počas dnešnej tlačovej besedy. Zobraziť galériu (10)
Martin Farkaš s manželkou počas dnešnej tlačovej besedy.

KOŠICE - Nadporučík Martin Farkaš, ktorý jediný prežil pád lietadla v severovýchodnom Maďarsku, dnes, šesť dní po tragédii predstúpil pred novinárov.

Ako prvé vyjadril sústrasť rodinám a blízkym svojich kolegov, ktorí nemali toľko šťastia a zahynuli pri leteckom nešťastí. Ako uviedol, je mu to ľúto o to viac, že v Kosove vytvorili veľmi dobrý kolektív. Poďakoval sa aj maďarským záchranárom a lekárskemu tímu košickej Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura nielen za profesionálnu starostlivosť ale aj ľudský a citlivý prístup. Ako uviedol, pomohlo to nielen jemu v rekonvalescencii, ale aj jeho rodine.

Na otázky vyše päťdesiatky novinárov a televíznych štábov o priebehu letu a udalostiach po nehode z profesionálnych i osobných dôvodov odmietol odpovedať. Ako dodal, z tejto časovej periódy si pamätá len veľmi málo. Telefonát s manželkou si vybavuje iba čiastočne.

Nadporučík Farkaš potvrdil, že sedel v zadnej časti lietadla a bol pripútaný. Počas letu podľa neho na palube vládla dobrá atmosféra, pretože sa všetci tešili domov. Uviedol, že verí v Boha a po nehode sa modlil. Sám sa fyzicky i psychicky cíti relatívne dobre.

Farkaša v utorok preložili z Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) FN LP na Kliniku úrazovej chirurgie. V najbližších dňoch podľa výsledkov vyšetrení bude preložený do Vojenskej nemocnice v Košiciach. Hospitalizovaný by mal byť asi 14 dní, celková doba jeho práceneschopnosti môže podľa lekárov trvať tri až štyri mesiace.

Slovenské vojenské lietadlo AN-24 sa zrútilo 19. januára večer pri maďarskej obci Hejce, približne päť kilometrov od slovenských hraníc. O život prišlo 42 vojakov. Smútočná rozlúčka s tragicky zahynutými príslušníkmi Ozbrojených síl SR bude vo štvrtok v prešovskej mestskej hale.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu