Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Maskovaní muži mali napadnúť Radičovej poradcu

Juraj Smatana
Juraj Smatana

POVAŽSKÁ BYSTRICA - Environmentalistu, poslanca považskobystrického mestského zastupiteľstva a poradcu predsedníčky vlády pre oblasť životného prostredia Juraja Smatanu sa pokúsili napadnúť neznámi maskovaní muži. Informovalo o tom Ekofórum - sieť environmentálnych mimovládnych organizácií a potvrdil to i Smatana.

"V piatok ráno pred siedmou hodinou v Považskej Bystrici na pešej zóne pri potoku Domanižanka len niekoľko metrov od môjho domu, dvaja maskovaní muži chytili môjho synovca. Jeden z tých mužov mal na ruke navlečený boxer. Jeden mal šatku, druhému nebolo vidieť do tváre, lebo mu stál za chrbtom. V podstate ho zastavili počas jazdy na bicykli v tmavej časti, lebo neóny tam nesvietili a ešte bolo šero. Pozreli sa mu do tváre a povedali: 'To nie je Smatana. Poznáš Smatanu? Kde je Smatana?' On povedal: 'Poznám ho, ale neviem, je niekde odcestovaný.' Ja som bol vtedy v Bratislave," povedal Smatana s tým, že útočníci si zrejme jeho synovca, ktorý býva v rovnakom dome, pomýlili s ním. V noci zo soboty na nedeľu došlo podľa neho k ďalším útokom na dom a majetok jeho príbuzných.

Ako uvádza Ekofórum v otvorenom liste adresovanom aj policajnému prezidentovi a ministrovi vnútra, k útoku a zastrašovaniu rodiny Juraja Smatanu došlo niekoľko dní potom, ako bola vo verejnoprávnej televízii odvysielaná reportáž o probléme obory v Strážovských vrchoch. Reportáž upozorňovala na to, že 244-hektárová zvernica oplotená na dĺžke 17,5 kilometra je v chránenej krajinnej oblasti veľmi nevhodne umiestnená.

„Objednávateľom útoku a zastrašovania proti mne chcem odkázať že útoky na deti a rodinných príslušníkov sú tým najpodlejším prostriedkom nátlaku. Vo svojich aktivitách nemôžem prestať, inak by vydierači zistili, že ich postup funguje a použili by ho znova," uviedol Smatana s tým, že podal oznámenie na políciu, ktorá však skutok klasifikovala ako priestupok voči občianskemu spolunažívaniu a nie ako trestný čin zastrašovania.

Podľa zástupcu trenčianskej policajnej hovorkyne Pavla Kudličku, policajti z Považskej Bystrice dostali 16. januára celkom tri oznámenia o priestupkoch proti občianskemu spolunažívaniu a proti majetku. Priestupky sú podľa neho v štádiu šetrenia.

Ako médiá informoval hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel, ministerstvo zatiaľ list Ekofóra nedostalo. "Samozrejme, v momente, ako ho dostaneme, sa ním budeme zaoberať. V tejto chvíli môžem povedať, že polícia má našu dôveru. To znamená, veríme, že sa jej podarí objektívne vyšetriť okolnosti týchto prípadov," zdôraznil Grendel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu