Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Zemetrasenie: Slovenskí záchranári idú pomôcť do Pakistanu

BRATISLAVA - Slovenskí záchranári predsa len pomôžu zemetrasením zničenému Pakistanu. Na Komplexnú centrálnu záchrannú službu (KCZS) z Gabčíkova sa obrátila spoločnosť Slovnaft, ktorej väčšinový vlastník MOL finančne zabezpečí vycestovanie slovenského tímu.

K Slovákom sa pridajú aj maďarskí záchranári, a tak bude v Pakistane pomáhať spoločný 15-členný slovensko-maďarský tím. Predseda Predstavenstva KCZS Ján Culka agentúre SITA potvrdil, že záchranári už zháňajú letenky, aby sa do postihnutej oblasti dostali čo najskôr. Podľa kapacity lietadla si zoberú štyroch alebo až šiestich psov. Keďže MOL má svoju pobočku priamo v pakistanskom Islamabade, jej pracovníci pomáhajú záchranárom so zabezpečením ich pobytu a celej akcie priamo na mieste.

Slovenskí záchranári pôvodne čakali na reakciu slovenskej vlády, či ich požiada o pomoc. Pakistan však oficiálne žiadal o kompletne logisticky vybavené tímy, na prepravu akých nemá Slovensko podľa Moniky Kuhajdovej z ministerstva vnútra kapacity. Zemetrasením zničená krajina neskôr svoje požiadavky pozmenila. Žiada predovšetkým stredné vrtuľníky, ktoré by mali pri záchranných prácach nahradiť autá, pretože cesty v postihnutých oblastiach sú veľmi zničené.

Okrem toho žiada Pakistan stany, ohrievače, postele, instantné potraviny, antibiotiká, lieky a ďalší zdravotnícky materiál. Slovensko sa zapojí do spoločnej zbierky v rámci celej Európskej únie (EÚ), na ktorú sa obrátili pakistanské orgány. Podľa Kuhajdovej ponúkneme stany, prikrývky i zdravotnícky materiál. Konkrétna pomoc však bude závisieť od koordinácie s úniou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu