Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Veľký zločinecký gang mal pripraviť štát o 50 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Takmer 30-členná skupina mala pôsobiť na východe, ale aj v Bratislave. Podľa polície bola v nej prísna hierarchia, od organizátorov, cez "strednú vrstvu," až po "biele kone." Gang mal sofistikovaným spôsobom pripraviť štát na daniach o 50 miliónov eur.

Organizátori podľa polície zakladali spoločnosti alebo prevádzali už existujúce firmy na tzv. biele kone. Tieto spoločnosti sa zaoberali obchodovaním a prepravou základných kovov (zinok, meď, hliník). Pravdepodobne od začiatku roka 2006 až do roku 2010 pôsobili na území Košického kraja, v Bratislave a na iných miestach Slovenska aj Česka.

Údajní podvodníci chceli dosiahnuť zisk tak, že robili neoprávnené odpočty DPH a potom si uplatňovali nárok na ich vrátenie. Svoj cieľ dosiahli rôznymi spôsobmi. Najčastejšie tovar nakúpili v zahraničí a ďalej s ním obchodovali.

V účtovníctve však deklarovali, že tovar kúpili na Slovensku a žiadali späť DPH. Tovar však v skutočnosti na Slovensku nikdy nebol. Vyhotovovali nepravdivé účtovné a iné listinné doklady, tvrdí polícia. Na základe tých si neoprávnene uplatňovali nadmerné odpočty DPH.

V súčasnosti polícia vie o asi 50-miliónovej škode, definitívnu výšku však bude možné ustáliť až po vypracovaní znaleckých posudkov. V súčasnosti je z uvedených trestných činov obvinených 27 osôb, informovala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Všetkým hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov, stíhaní sú na slobode.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu