Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Záchranári varujú, lavíny hrozia už pri malom zaťažení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vo všetkých pohoriach na Slovensku naďalej trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je vplyvom vetra a nízkych teplôt na mnohých strmých svahoch (svahy strmšie ako 35°) len mierne až slabo spevnená.

Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. V niektorých prípadoch sú možné stredné lavíny, výnimočne veľké spontánne lavíny. Lavínové nebezpečenstvo pre veľmi nízke teploty zotrváva.

Dnes ráno bolo na horách jasno až polojasno, len v Malej Fatre bolo zamračené so slabým snežením. Chladné počasie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od -20°C do -10°C. Na hrebeňoch hôr fúkal len slabý až mierny vietor západných smerov s rýchlosťou do 20 km/hod. Za uplynulých 24 hodín pripadlo do 10 cm nového prachového snehu.

Za poslednú periódu sneženia (5 dní) pripadlo od 40 do 75 cm nového snehu. Snehová pokrývka bola vplyvom silného vetra previata na záveterné miesta - do žľabov a múld, kde vytvára veľmi nestabilné snehové dosky, snehové vankúše a preveje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu