Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Podľa Fica je premiérka klamárka, keď súhlasila s blokovaním hlasovania

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – Smer-SD nevylučuje, že z utorňajšej voľby generálneho prokurátora stiahne svojich skrutátorov. Ambíciu koalície zablokovať hlasovanie považuje za protiústavnú.

„Poslanci budú zajtra vykonávať svoj mandát podľa príkazu zo straníckej centrály,“ konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii predseda Smeru-SD Robert Fico. Ústava SR pritom hovorí, že poslanci Národnej rady SR vykonávajú svoju funkciu slobodne.

Podľa Fica je premiérka klamárka, pretože v nedeľu v televíznej relácii deklarovala dôstojnú tajnú voľbu a dnes súhlasila s blokovaním utorňajšieho hlasovania o generálnom prokurátorovi. Vyzval ju, aby koalícia v utorok hlasovala o prokurátorovi riadne. Zároveň navrhuje, aby voľbu spojila s hlasovaním o dôvere vláde.

Fico kritizuje vyjadrenia predstaviteľov koalície o zradcoch alebo Judášoch. Označili tak šiestich vlastných poslancov, ktorí v prvom kole voľby generálneho prokurátora nehlasovali za spoločného koaličného kandidáta Jozefa Čentéša. Smer-SD je presvedčený, že im diktát strany upiera ústavné právo.

„To nemôže poslanec v národnej rade povedať svoj názor?“ pýta sa Fico. Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák poznamenal, že za Dobroslava Trnku možno zahlasovali tí poslanci, ktorí mu slobodne dali hlas aj pred siedmimi rokmi. Fico odmietol, že by rokoval so šesticou koaličníkov.

Smeru sa nepáči, že parlament musí meniť rokovací poriadok len preto, že sa vládny štvorlístok nevie dohodnúť. „Je to nevídaná zmena demokratických pravidiel hry v strede procesu,“ vyhlásil Fico. Koalícia dnes podľa neho stratila posledný kúsok sebaúcty, keď si chce udržať moc na úkor demokracie. Považuje za nebezpečné, že si koalícia urobila z generálneho prokurátora svojho úradníka.

„Je verejné tajomstvo, že ak bude zvolený pán doktor Čentéš za generálneho prokurátora, prvým námestníkom Generálnej prokuratúry bude pán Szabó, nominant strany Most-Híd. Druhým námestníkom má byť predstaviteľ KDH, pán Lauko,“ vyhlásil Fico s tým, že pri obsadení postov očakával dohodu s opozíciou.

Koaličná rada sa dnes dohodla na odtajnení voľby generálneho prokurátora. Utorkové druhé kolo voľby sa síce uskutoční v tajnom režime, ale koaliční poslanci zvolenie nového šéfa prokuratúry zablokujú. "Toto je dohoda štyroch strán koalície," povedal predseda parlamentu a SaS Richard Sulík. Vládne strany následne zmenia rokovací poriadok parlamentu tak, že tretia voľba generálneho prokurátora bude verejná.

Novelu podľa Sulíka vypracujú koaliční poslanci a predložia ju na najbližšiu budúcoročnú februárovú schôdzu parlamentu. Prerokujú ju v štandardnom legislatívnom konaní, v marci by právnu normu mohli schváliť. Tretie kolo voľby generálneho prokurátora, už s verejným hlasovaním, by sa teda mohlo konať v apríli alebo máji 2011, podľa toho, či novelu prezident vráti parlamentu na opätovné prerokovanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu