Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ftáčnik: Ak bude Ďurkovský konať proti záujmom mesta, podám trestné oznámenie

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik
Bratislavský primátor Milan Ftáčnik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak odchádzajúci primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský (KDH) alebo súčasná vedúca magistrátu urobí v týchto dňoch rozhodnutia, ktoré nebudú mať oporu v rozhodnutiach zastupiteľstva, alebo budú v príkrom rozpore so záujmami mesta, nastupujúci bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý) podá trestné oznámenie a bude žiadať vyvodenie "osobnej zodpovednosti voči tým, ktorí tieto kroky urobili".

V reakcii na dnešnú informáciu exkandidáta na funkciu primátora Jána Budaja, podľa ktorej Ďurkovský nečakane zrušil zmluvu, na základe ktorej Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) prevádzkuje Park kultúry a oddychu (PKO), to pre TASR uviedol šéf Ftáčnikovho volebného tímu Ľubomír Andrassy.

"Novozvolený primátor Milan Ftáčnik sa ešte tento týždeň chce stretnúť s aktivistami Zmeny zdola, ale aj investorom a chce rokovať o otázke budúcnosti PKO. Vyzýva preto všetky zainteresované strany, aby sa zdržali akýchkoľvek krokov, ktoré by vyústili do nezvratných rozhodnutí," zdôraznil Andrassy.

"Považoval by (Milan Ftáčnik, pozn. red.) za bezprecedentný krok, ak by investor pristúpil v tomto, tzv. hluchom období, kedy nové vedenie mesta ešte nenastúpilo a staré dosluhuje, k búraniu PKO alebo akýmkoľvek nezvratným krokom," vyhlásil šéf Ftáčnikovho volebného tímu, podľa ktorého Ďurkovský situáciu okolo PKO "absolútne nezvládol". Dodal, že nastupujúci primátor Ftáčnik by snahu o realizáciu nezvratných rozhodnutí v období pred jeho nástupom do funkcie považoval za "prejav maximálnej arogantnosti k vedeniu mesta, ale najmä k Bratislavčanom".

Odchádzajúci primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský (KDH) odovzdal v utorok (30.11.) riaditeľovi Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Vladimírovi Grežovi okamžité zrušenie zmluvy, na základe ktorej BKIS prevádzkovala bratislavský Park kultúry a oddychu. S odvolaním sa na overené informácie to v stanovisku iniciatívy Zmena zdola, Demokratickej strany (DS) a Demokratickej únie (DÚ) uvádza samosprávny politik a exkandidát na funkciu primátora Ján Budaj.

"Tento škandalózny krok znamená zastavenie činnosti PKO napriek tomu, že až do Vianoc je v tejto inštitúcii plánovaných a aj zazmluvnených viacero kultúrnych a spoločenských podujatí. Napríklad dnes sa v PKO koná vysokoškolská beánia, ktorá sa teda uskutoční v rozpore s právnym stavom, aký vytvoril Andrej Ďurkovský," vyhlásil Budaj.

Primátor Ďurkovský podľa neho zrušil zmluvu o činnosti BKIS v PKO bez varovania a bez lehoty, v ktorej by mohli činnosť postupne utlmiť. "Toto konanie je o to viac zarážajúce, že zrušenie činnosti PKO bolo predložené až po tom, ako sa skončili voľby, teda v dobe, keď bývalému primátorovi Andrejovi Ďurkovskému vypršal mandát," zdôraznil Budaj. Odchádzajúci bratislavský primátor Ďurkovský pre TASR v reakcii povedal, že uvedený krok urobil pred novembrovými komunálnymi voľbami (27.11.). "Konal som v zmysle uznesenia mestského zastupiteľstva, ktoré ma k takémuto kroku jednak oprávňuje, ale súčasne i zaväzuje," zdôraznil s tým, že je stále primátorom do odovzdania funkcie. Žiadne predstavenia alebo podujatia, ktoré sú v tomto kultúrnom stánku, jednoducho nemusia byť zrušené a tak celá budova ostáva až do nástupu nového primátora. Jej osud už potom bude v jeho rukách, uzavrel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu