Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Platnosť vodičákov sa asi obmedzí, výmena by mala stáť 3 eurá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Platnosť vodičských preukazov by mala byť v budúcnosti obmedzená na dva, päť a 15 rokov v závislosti od typu vozidla a veku šoféra. Úprava vraj súvisí s povinným zavedením európskej smernice.

Vláda dnes rokovanie o návrhu novely cestného zákona prerušila, ministerstvo vnútra musí totiž vyčísliť finančný dopad na obyvateľstvo. Ak normu schváli kabinet i parlament, časť zmien začne platiť od marca 2011 a zvyšok od 19. januára 2013.

Kabinet by mal podľa ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) rokovať o návrhu na jednom z najbližších zasadnutí. Tvrdil, že Slovensko tento návrh musí prijať, hoci on osobne s ním nesúhlasí a považuje ho za šikovanie vodičov. Zmeny totiž vyplývajú zo smernice Európskeho parlamentu a Rady z decembra 2006.

Lipšicov úrad navrhuje, aby bol poplatok za vydanie nového dokladu zhruba tri eurá. "Chceme ísť na minimálny poplatok, ktorý by pokryl náklady vydania vodičského preukazu, ktorý v princípe je tri euro," dodal minister.

Platnosť vodičských preukazov je v súčasnosti neobmedzená. Po novom by sa to malo zmeniť; zatiaľ však nie je jasné, čo budú musieť vodiči po skončení platnosti dokladu urobiť. Vodičské preukazy na motorku, osobné auto či traktor, vydané po 19. januári 2013, by mali platiť 15 rokov, vodičák na nákladné vozidlá a autobusy päť rokov. Výnimkou budú vodičské preukazy 65-ročných a starších šoférov, ktorých platnosť bude dvojročná. Dôchodcovia sa pritom budú musieť každé dva roky, tak ako v súčasnosti, podrobiť lekárskej prehliadke.

Všetky vodičské preukazy vydané do 1. mája 2004 si budú musieť ich majitelia vymeniť do roku 2023. Doklady vydané od 1. mája 2004 do 18. januára 2013 bude potrebné vymeniť podľa Lipšica do roku 2032. Pri výmene vodičákov na nákladné autá a autobusy bude potrebné predložiť doklad o zdravotnej a psychickej spôsobilosti.

Šoféri nákladných áut či autobusov by však v budúcnosti nemuseli so sebou nosiť potvrdenie o zdravotnej a psychickej spôsobilosti. Platnosť uvedených dokumentov bude automaticky premietnutá do nového vodičského preukazu s obmedzenou platnosťou. V súčasnosti musia mať tieto skupiny vodičov doklady o zdravotnej a psychickej spôsobilosti pri sebe aj počas šoférovania, v opačnom prípade sa ich vodičských preukaz považuje za neplatný.

Ak jednotlivec, oprávnený šoférovať viacero typov vozidiel, ako je napríklad osobné auto a autobus, stratí oprávnenie viesť autobus, platnosť vodičského preukazu pre automobil to neovplyvní.

Vodiči, ktorí sú prívržencami cyklistiky, budú môcť požiadať o ďalšiu tabuľku s evidenčným číslom. Tú budú môcť použiť na nosič bicyklov a nebudú ju tak musieť premiestňovať z auta na nosič a späť.

Po novom by sa už nemali vyberať správne poplatky za vydanie dokladov pri zmenách nezavinených občanmi. Norma, naopak, počíta s novým poplatkov vo výške tri eurá za doručenie osvedčenia o evidencii na určenú adresu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu