Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Najvyšší čas na zimné pneumatiky, ale firmy nestíhajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Kto ešte "neprezul" svoje auto, mal by sa poponáhľať. Je najvyšší čas. Ortuť v teplomeri klesá pod sedem stupňov, čo je teplota, ktorá je podľa odborníkov na výmenu pneumatík optimálna. Môže sa však stať, že niektoré typy pre veľký dopyt nezoženiete.

"Ani bežne dostupný tovar nie je," povedal pre Topky.sk Jozef Jakubčák z prešovskej pobočky firmy Mikona. "Dopyt je oveľa väčší ako ponuka." Dôvodom je podľa neho to, že veľká časť firiem, ktoré pneumatiky vyrábajú, pre krízu minulý rok prepúšťala.

"Dnes napriek tomu, že niektoré majú 24-hodinovú prevádzku, jednoducho nestíhajú vyrábať dostatok pneumatík," povedal Jakubčák. Kritická situácia je podľa neho najmä pri pneumatikách do ľahkých nákladných vozidiel.

Zvýšený záujem registrujú aj v bratislavskom Pneuservise Szabó. "V tomto období máme plné ruky práce. Niektorých typov pneumatík je nedostatok," povedal zamestnanec firmy.

Hovorca slovenského výrobcu Juraj Ižvolt potvrdil, že hoci robia 7 dní v týždni v celodennej prevádzke, dostatočné množstvá gúm nestíhajú vyrábať. Dokonca aj napriek tomu, že majú viac zamestnancov, ako pred minuloročnou krízou. "Momentálny dopyt prevyšuje naše kapacity," priznal.

Podľa odborníkov netreba čakať na sneh, je vhodné začať používať zimné pneumatiky, hneď ako teplota klesne pod zhruba sedem stupňov. "Pri tejto teplote už tuhne letná zmes viac než zimná," vysvetľuje Jakubčák.

Slovenský cestný zákon to síce neprikazuje ako v okolitých krajinách, ale píše sa v ňom, že pri snežení a mraze by sa už mali byť pneumatiky vymenené. Je preto taktické nenechať sa prekvapiť náhlou zmenou počasia.

Polícia síce priznáva, že "každý prípad je individuálny." V prípade, že na cestách bude súvislá vrstva snehu, však ťažkosti so zháňaním zimných gúm zohľadňovať nebude. "Intenzívne vodičov upozorňujeme, majú dostatok času," podotkla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Navyše, letné pneumatiky sa v mraze rýchlejšie opotrebujú. Strácajú elesticitu, ich dezén a bočnice strvrdnú a ich priľnavosť výrazne klesne. Zimné pneumatiky majú v nižších teplotách výrazne lepšie jazdné vlastnosti. Ku ceste, na ktorej je ľad a sneh lepšie priliehajú. Pneumatiky majú členitý dezén s mnohými lamelami, dokážu preto auto zabrzdiť aj na takomto povrchu.

Za nové pneumatiky treba siahnuť pomerne hlboko do vrecka. V obchodoch sa ich ceny začínajú na 60 až 120 eurách. Pri kúpe použitých gúm sa však dajú ušetriť desiatky eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu