Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slováci teroristické hrozby monitorujú, opatrenia nezverejnia

Gábor Grendel
Gábor Grendel (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slováci monitorujú situáciu vo svete okolo nedávno zverejnených teroristických hrozieb. Toľko povedali hovorcovia rezortov vnútra a diplomacie.

„Ministerstvo zahraničných vecí zaregistrovalo toto upozornenie americkej diplomacie. Situáciu vo svete monitorujeme aj my. Pokiaľ ide o hrozbu terorizmu, vnímame to ako globálny problém. Čo sa týka bezpečnostných otázok na Slovensku, obráťte sa prosím na ministerstvo vnútra SR," povedal pre SITA hovorca ministerstva zahraničných vecí Ľuboš Schwarzbacher.

"Situáciu monitorujeme," povedal pre SITA hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel s tým, že ak budú mať informácie, o ktorých Slováci potrebujú vedieť, tak ich zverejnia. O konkrétnom posilnení bezpečnosti, ktoré sa prípadne už začalo aj realizovať, sa však baviť odmietol.

Americké ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu varovalo občanov Spojených štátov, ktorí žijú alebo sú na návšteve v Európe, aby si v týchto dňoch dávali väčší pozor, pretože na starom kontinente je momentálne zvýšené riziko teroristického útoku. Varovanie zrejme súvisí s plánovanými útokmi, ktoré už mali byť údajne vo fáze tesne pred uskutočnením, a ktoré sa európskym tajným službám podarilo odhaliť. Po oznámení o odhalení útokov zo začiatku minulého týždňa však nenasledovalo žiadne zatýkanie, čo je podľa bezpečnostných expertov zlý signál.

"Informácie, ktoré máme, naznačujú, že al-Kájda a jej pridružené organizácie naďalej pripravujú teroristické útoky. Európske vlády už sprísnili opatrenia proti útokom a niektoré aj otvorene predstúpili pred verejnosť s informáciou o zvýšenej hrozbe," uvádza sa v pokynoch amerického ministerstva zahraničia občanom USA, ktorí sa nachádzajú v Európe.

Washington nespomína žiadne konkrétne miesta či krajiny, kde by k útoku alebo útokom mohlo dôjsť. Píše však, že ľudia by si mali dať zvýšený pozor najmä pri cestovaní verejnou dopravou, ako aj v blízkosti "inej turistickej infraštruktúry".

Britské ministerstvo zahraničných vecí upozornilo v nedeľu večer britských občanov na "vysoké riziko teroristických útokov", ktoré hrozí v Nemecku a vo Francúzsku. Britské ministerstvo píše aj o "iných krajinách", menovite však spomína len Francúzsko a Nemecko.

Česká polícia v nedeľu v súvislosti s informáciami o možnej hrozbe teroristických útokov na európskom kontinente okrem iného posilnila bezpečnostné opatrenia na pražskom ruzynskom letisku, ako aj pri iných objektoch, ktoré označuje za rizikové.

Naposledy výstrahu vydalo japonské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré dnes varovalo Japoncov cestujúcich do Európy, aby sa mali na pozore pred "možnými teroristickými útokmi".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu