Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Gašparovič: Riaditeľa pre troch zamestnancov netreba

Prezident Ivan Gašparovič
Prezident Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úsporné opatrenia v kancelárii prezidenta podľa Ivana Gašparoviča určite pocítia intenzívnejšie ako v rezortoch, ktoré majú tisíce zamestnancov. Gašparovič však potvrdil, že ako súčasť štátneho aparátu sa aj oni prispôsobia reštrikčným opatreniam, vo vzťahu k pracovníkom kancelárie už robili opatrenia dva roky pred krízou.

"Napríklad kancelária prezidenta už nepozná generálnych riaditeľov - my sme funkcie generálnych riaditeľov dali preč a to je veľký podnet aj pre ostatné štátne inštitúcie, kde sú generálni riaditelia a majú troch alebo štyroch zamestnancov. Neviem na čo to potrebujú," konštatoval Gašparovič v relácii STV O päť minút dvanásť.

Prezident si myslí, že ak sa predá rezidencia pri Slavíne, ktorú neobýva, tak by sa peniaze z nej nemali "rozplynúť". Získané prostriedky by sa podľa hlavy štátu mali stať základom pre rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach. "Je to klenot, ktorý nie že potrebuje budúci prezident - lebo v súčasnej dobe sa to už nedá asi opraviť- ale, ktorý potrebuje Slovensko ako reprezentačné a historicky veľmi cenné priestory," vyhlásil prezident a dodal, že "tu nie je treba robiť žiadne reštrikčné opatrenia". Okrem peňazí z predaja rezidencie by sa podľa Gašparoviča na tento účel mohli použiť aj ďalšie zdroje.

Ivan Gašparovič súhlasí aj s tým, že sa mu zníži plat. "Ja už mám plat znížený dva roky, takže to nie je problém. Ak si bude znižovať vláda, ak si bude znižovať premiérka, ministri, poslanci, prečo by prezident nemal byť v tejto skupine," konštatoval.

Kancelária prezidenta SR by mala na budúci rok dostať zo štátneho rozpočtu takmer o štvrť milióna eur menej ako tento rok, vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý zverejnil rezort financií. Na rok 2011 sa pre kanceláriu hlavy štátu navrhuje limit výdavkov 3,795 mil. eur, čo je pokles o 6,1% v porovnaní so schváleným rozpočtom pre tento rok, ktorý je 4,040 mil. eur. Kancelária tak na budúci rok dostane zo štátnej kasy o 245 000 eur menej.

Z rozpočtových výdavkov Kancelárie prezidenta (KP) SR je pre budúci rok na osobné výdavky naplánovaných 1,90 mil. €. Na tovary a služby pôjde na budúci rok 1,63 mil. eur, výdavky na bežné transfery by mali pohltiť 102 000 eur. Kapitálové výdavky sú na rok 2011 naplánované vo výške 160 000 eur, čo predstavuje pokles o 21,4% v porovnaní s týmto rokom. "Kancelária prezidenta vynakladá prostriedky na stavebné práce a rekonštrukcie budov v správe KP SR, nákup prístrojov a špeciálnych prístrojov," dodáva sa v návrhu štátneho rozpočtu, ktorý zverejnil rezort financií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu