Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Jazykový zákon chce stále meniť Most-Híd i Vollebaek

Béla Bugár
Béla Bugár

BRATISLAVA - Kontroverzný jazykový zákon, z ktorého súčasná vláda nevypustila kritizované sankcie, zrejme čakajú ďalšie zmeny. V parlamente sa o ne pokúsi koaličný Most-Híd, zastupujúci záujmy polmiliónovej maďarskej menšiny.

Isté odporúčania plánuje Slovensku poslať aj Benátska komisia a vysoký komisár OBSE pre otázky národnostných menšín Knut Vollebaek. Novinárom dnes povedal, že je stále proti sankciám.
    
"Uvítal by som úplné odstránenie pokút. Stále zastávam názor, že sankcie by v takomto type zákonov nemali byť, pretože nepodporujú všeobecné porozumenie medzi národmi,"
povedal. Vollebaek však ocenil, že nová vláda urobila zmeny v kritizovanom zákone. Napríklad znížila sankcie na polovicu. Materiál si však chce ešte preštudovať, keďže anglický preklad novely dostal len dnes popoludní a podrobnejšie sa k nemu vyjadrí neskôr.
    
Vollebaek sa začal zákonom o používaní slovenčiny zaoberať pred rokom po tom, čo zavedenie pokút presadila bývalá vláda Roberta Fica (Smer-SD), vrátane národne orientovanej SNS. Zákon vyhrotil komplikované slovensko-maďarské vzťahy a vyvolal kritiku maďarskej menšiny a zahraničných inštitúcií. Súčasná vláda sa zaviazala, že reštrikcie voči menšinám zruší.
    
Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) však predložil návrh zmien s tým, že bez možnosti udeľovania pokút nie je možné ochraňovať štátny jazyk. Voči tomu protestovala strana Most-Híd. Ministerstvo potom znížilo sadzbu pokút na polovicu v rozsahu 50 až 2500 eur. Upravili aj oblasti, komu a za čo možno pokutu udeliť.
    
"Pokuty sa týkajú verejnej správy vtedy, keď v štátnom jazyku neoznámia informáciu pre verejnosť,"
uviedol dnes predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Strana od požiadavky zrušiť sankcie ustúpila, lebo chcela, aby novela získala podporu v parlamente. Na schválenie zmien je totiž potrebných aspoň 76 hlasov, súčasná koalícia má v Národnej rade 79 kresiel. V týchto dňoch však už jeden z poslancov Mosta-Híd, Bugárovi avizoval, že novelu so sankciami nepodporí.
    
"Keby zákon nebol schválený, v tom momente platí pôvodný zákon, a to je porušenie, samozrejme, koaličnej dohody,"
dodal Bugár. Pripustil ale, že sa ešte v parlamente pokúsia navrhnúť niektoré zmeny. Napríklad aj na základe odporúčaní poradného orgánu Rady Európy Benátskej komisie, ktoré majú byť známe 20. októbra. "Ešte stále tam budeme mať možnosť, povedzme dva týždne na to, aby sme to preštudovali a poprípade urobili, navrhli zmeny v druhom čítaní," dodal. "Ja by som najradšej takýto zákon zrušil. Zákon, ktorý obsahuje pokuty, nie je dobrý," uzavrel Bugár. Most-Híd zároveň pripravuje návrh zákona o používaní jazykov menšín, predložiť by ho chceli na decembrovú schôdzu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu