Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

V Dóme sv. Martina vystavili kráľovskú korunu z veže

Kráľovská koruna Zobraziť galériu (3)
Kráľovská koruna (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pozlátenú kráľovskú korunu z vrcholu 87-metrovej veže bratislavského Dómu sv. Martina si od dnes môžu zblízka obzerať nielen vtáky, ale aj bežní ľudia. Pre rekonštrukciu veže ju totiž sňali z výšky, zreštaurovali a vystavili v priestoroch najväčšieho bratislavského kostola, kde kedysi korunovali uhorských kráľov.

Našli v nej nielen dobové dokumenty, ale aj stopy po streľbe. Podľa cirkevného historika Jozefa Haľka o korune kolovali rôzne mýty. "Že sa do nej vmestí trabant, že sa v nej otočí konský povoz. Nič také nie je pravda," povedal dnes novinárom Haľko. Prví zvedavci, ktorí sa dnes tlačili okolo vystavenej repliky niekdajšej koruny uhorských kráľov, sa mohli presvedčiť, že aj s poduškou je vysoká ako bežný človek. Koruna tiež pri rekonštrukcii "vydala" svoje poklady.

V jej vnútri sa totiž našli nielen dokumenty o jej histórii a autoroch, plagát z divadla a dobové noviny. Reštaurátori si všimli stopy po guľkách a nechali ju preskúmať odborníkom z kriminalisticko-expertízneho ústavu. Hneď sa okolo nej vynorili ďalšie legendy. Strieľať vraj do nej mohli českí legionári, keď likvidovali habsburské symboly, poškodená mohla byť aj za vojny počas oslobodzovania Bratislavy.

Najpravdepodobnejšie ale podľa Haľka je, že do nej v roku 1968 strieľali ruskí vojaci. Tvrdia to viacerí svedkovia. "Keď išli na sobáš, do veže sa strieľalo," poznamenal. Guľky sa ale v korune nenašli a tak sa už asi nikdy nezistí, ktorá z verzií je pravdivá.

Vďaka dokumentom z koruny je však už známe, že na veži bola osadená v roku 1765. Za cisárovnej Márie Terézie totiž vežu museli prerábať, keďže zhorela po zásahu bleskom. "Bratislavčania, hrdí na to, že v ich meste je korunovačný chrám, v ktorom už v tom čase bolo korunovaných niekoľko panovníkov, vyjadrili svoju hrdosť aj tým, že na hrot veže umiestnili korunu," povedal Haľko. Celkovo bolo v dóme 19 korunovácií; jedenástich kráľov vrátane Márie Terézie a ôsmich kráľovských manželiek.

V roku 1833 však 87-metrov vysokú vežu zhodil ďalší blesk. Vtedy museli vyrobiť úplne novú korunu, tú súčasnú. Ľudia ju prvýkrát videli v roku 1905, keď vežu rekonštruovali pre problémy so statikou. Už o sto rokov sa zase ocitla v havarijnom stave. Práve prebiehajúca rekonštrukcia vyjde podľa Haľka na asi 600.000 eur. Bratislavská arcidiecéza si na to vzala pôžičku. Koruna, zrenovovaná a nanovo pozlátená, bude vystavená, až kým veža nebude vynovená. Potom ju vrátia na jej pôvodné miesto. Jedine tam ju vraj je možné vidieť v plnej kráse. Je totiž vytepaná tak, aby sa s ňou svetlo slnka mohlo "pohrávať".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu