Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Poliak prežil so zlomenou nohou v Tatrách tri dni, dve noci!

Záchranári transportujú zraneného Poliaka Zobraziť galériu (2)
Záchranári transportujú zraneného Poliaka (Zdroj: Topky.sk)

POPRAD - Až na tretí deň sa horským záchranárom podarilo nájsť poľského turistu, ktorý si v sobotu podvečer zlomil pri zostupe z Kežmarského štítu nohu. Bola s ním síce jeho priateľka, tá však nedokázala záchranárom opísať, kde sa nachádzajú. Keď sama zišla pre záchranárov, nevedela opäť nájsť miesto, kde priateľa nechala.

Poľský pár sa na Kežmarský štít vybral v sobotu. „Liezli príliš pomaly a na vrchole si ešte navyše dopriali hodinový odpočinok,“ tvrdí horský záchranár Peter Šperka. Späť sa teda ponáhľali. Mariuszovi sa to nevyplatilo. Pošmykol sa a padal asi 30 metrov. Odniesla si to jeho noha. Poliakova priateľka síce zavolala záchranárov, tí však nevedeli, kde presne hľadať.

„Hľadali sme na Veľkom i Malom kežmarskom štíte aj na Huncovskom štíte. Okruh bol pomerne veľký,“ opisuje záchrannú akciu Peter Šperka. V sobotu v noci členovia horskej služby zraneného Poliaka nenašli. V nedeľu ráno stretli jeho priateľku, ktorá s Mariuszom strávila noc, no potom sa rozhodla ísť sama pre pomoc. Záchranárom však vôbec nepomohla.

„Úplne stratila orientáciu. Bola veľmi hustá hmla,“ tvrdí Ján Kušnirák z Horskej záchrannej služby. Záchranári hľadali Poliaka ešte celú nedeľu a až v pondelok predpoludním začuli jeho krik. „Našli sme ho v severnej stene Kežmarského štítu. Bolo to úplne inde, ako opisovala jeho priateľka,“ povedal Ján Kušnirák. Záchranári Poliaka teplo obliekli, zabalili a pomaly krok po kroku ho znášali pod štít.

„Ešte stále nemáme vyhrané. Bol podchladený. Až nasledujúce hodiny ukážu, či to ozaj zvládne.“ Aj pre samotných záchranárov bola táto akcia v mimoriadne nepriaznivom počasí veľmi náročná. Počas troch dní ich pátralo spolu 88. Dvaja z nich sa zranili: jeden si vyvrtol členok a druhý poranil tvár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu