Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Železničná polícia zanikne, zlúči sa s políciou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Železničná polícia sa od januára zlúči s Policajným zborom. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý dnes schválila vláda. Zmena sa dotkne viac ako tisícky železničných policajtov, ktorí sa stanú po novom príslušníkmi Policajného zboru. Železničná polícia, ktorej práca sa sústreďuje na železničné dráhy, dohliada na bezpečnosť a plynulosť dopravy.

Zlúčením bezpečnostných zborov sa vraj peniaze neušetria. "My začleňujeme železničnú políciu pod policajné prezídium z dôvodu, aby bola polícia efektívnejšia," povedal po rokovaní vlády minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Všetky úlohy železničnej polície po novom preberie Policajný zbor.

Hoci po transformácii by samotní policajti o prácu prísť nemali, zamestnanie môžu stratiť napríklad úradníci. Na ich miesta by mali nastúpiť policajti. Uniformy, preukazy, autá či odznaky budú môcť železniční policajti používať do konca roku 2015. Železničná polícia má viac ako 1100 príslušníkov a takmer 80 civilných zamestnancov.

Na úprave činnosti Železničnej polície sa už skôr dohodla koalícia, ktorá tento bod zaradila aj do programového vyhlásenia vlády. Zmenu ešte musí schváliť parlament.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu