Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Na Luníku IX hrozí, že na ulicu vypadnú panely!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Košická radnica začne v najbližších dňoch s vysťahovávaním ďalšieho panelového domu na známom sídlisku Luník IX. Dom musí mesto do konca roku zbúrať, pre vážne poškodenia totiž hrozí napríklad vypadnutie niektorých panelov na ulicu. Asi 430 obyvateľov domu však ostane bývať na sídlisku, kde pre nich mesto našlo dostatok voľných bytov.

"Na dome sú posunuté niektoré strešné panely, takmer úplne sú zničené steny výťahových šácht, celý dom je naklonený a ohrozuje vlastne bezpečnosť jeho obyvateľov a okoloidúcich," povedal dnes novinárom riaditeľ Bytového podniku mesta Košice Gabriel Hrabovský. Na zlom stave stavby sa podľa Hrabovského podpísalo zlé zaobchádzanie jeho prevažne rómskymi obyvateľmi, ale pravdepodobne tiež chybná výstavba. Časť terénu pod domom totiž po rokoch podmylo.

Bytový podnik chystá v súčasnosti podpis zmluvy s košickou spoločnosťou Demonta, ktorá bude dom s deviatimi poschodiami búrať. Náklady na demolačné práce dosiahnu 250.000 eur, peniaze už skôr vyčlenilo mestské zastupiteľstvo.

"Vysťahovávanie obyvateľov je náročný proces, hoci väčšina rodín nemá riadnu nájomnú zmluvu, mesto rozhodlo, že im náhradné ubytovanie poskytne," doplnila hovorkyňa Magistrátu mesta Košice Katarína Jantošovičová. Ľudia z domu pôjdu bývať do 40 iných bytov na sídlisku. Ako dlho samotné vysťahovávanie potrvá, zatiaľ nie je jasné.

Mesto Košice, ktoré je majiteľom väčšiny bytov na Luníku IX, už v minulosti na sídlisku zbúralo dva panelové domy. Staticky obe bytovky poškodili ich obyvatelia.

Známe sídlisko Luník IX obývajú najmä sociálne slabé rodiny, veľká väčšina ľudí sú Rómovia. Na sídlisku, ktoré počas socializmu postavili ako sociálny experiment, žije podľa rôznych odhadov od 5000 do 6000 ľudí. Obyvatelia sídliska majú už niekoľko rokov pre nezaplatené faktúry obmedzenú dodávku pitnej vody na niekoľko hodín denne, časť domov nemá dlhodobo plyn.

Elektrinu odoberá viacero domácností nelegálne. Tohtoročné búranie domu nemusí byť na sídlisku posledné. Poškodené sú totiž podľa Hrabovského viaceré ďalšie bytovky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu