Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šéfa sekcie Úradu vlády odvolali pre podozrivé nahrávky

Úrad vlády
Úrad vlády (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Riaditeľ sekcie zahraničnej pomoci Úradu vlády a bývalý poradca expremiéra Roberta Fica Ivan Ištvánffy prišiel o funkciu. Dôvodom boli dve zvukové nahrávky z minulého volebného obdobia, na ktorých s podnikateľmi hovorí o príprave tendra za viac ako dva milióny eur. Záznamy naznačujú politické vplyvy a netransparentné pozadie súťaže. Napísal to dnes denník Sme. Prípad preveruje aj polícia.

Zákazka sa podľa Sme týkala budovania technológií potrebných na šírenie internetu v niektorých obciach. Financovaná mala byť z fondov Nórska, Švajčiarska, Islandu a Lichtenštajnska, doplnil denník.

"Ja vám potom samozrejme nadiktujem, že s kým všetkým budete kooperovať, s akými politickými partnermi, to sú ľudia, ktorí sú už na vás pripravení," povedal podľa Sme Istvánffy v spornej nahrávke. Hovoril tiež vraj "o uspokojení určitých ambícií niektorých skupín okolo Úradu vlády" a o tom, že niektoré obce sa budú vyberať politicky. Naznačoval i to, že zákazka by sa mala uskutočniť cez operátora Slovak Telekom, ale formálne je potrebné rokovať aj s inými spoločnosťami, uviedol denník.

Istvánffy podľa Sme priznal, že nahrávky sú pravé. Tvrdil však, že politickými partnermi v skutočnosti myslel obce a "skupinami okolo Úradu vlády" sú ľudia z Európskej únie. "Áno, táto sémantika je nejasná a určite si zaslúži vysvetlenie. Keď sa niečo veľmi zložito opisuje, tak sa povie, že je to politicky," vysvetľoval.

Osobami, s ktorými vysokopostavený štátny úradník na záznamoch diskutoval, boli podľa Sme šéf firmy Octigon Rudolf Vadovič a jeho spolupracovníci. Vadoviča sa denníku nepodarilo skontaktovať. Istvánffy tvrdil, že Octigon pripravoval pre tender za zhruba 80 miliónov korún (podľa konverzného kurzu približne 2,66 milióna eur) podklady na základe zákazky pre Úrad vlády z roku 2008.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu