Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vláda chce do konca augusta zverejniť zmluvy so štátom

Tlačová beseda po schôdzi vlády
Tlačová beseda po schôdzi vlády (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda do konca augusta zverejní zmluvy uzatvorené so štátom. Sprístupnia sa aj zmluvy odsúhlasené tento rok, ako aj dohody podpísané počas štyroch rokov bývalej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Novinárom to dnes povedala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Zverejňovanie zmlúv je súčasťou programových téz novej koalície.

"Vláda prijala uznesenie, že do konca augusta, zverejní zoznam existujúcich neukončených zmlúv (...). Ďalej zverejní odsúhlasené zmluvy v prvom polroku roku 2010 a následne všetky podpísané zmluvy za celé štvorročné obdobie," vyhlásila Radičová.

Zmluvy so štátom sa doteraz všetky nezverejňovali alebo sa sprístupňovali len ich časti. Aktivisti sa napríklad dlhodobo snažili preskúmať zmluvu o privatizácii Slovenských telekomunikácií. Národná diaľničná spoločnosť zverejnila pred časom text zmluvy so spoločnosťou SkyToll, ktorá uspela v tendri na dodávku a prevádzku elektronického systému výberu mýta. Víťaz súťaže však nesúhlasil so zverejnením prílohy, v ktorej sa vraj nachádza technologické know-how spoločnosti.

Nezverejňovanie zmlúv štát v minulosti obhajoval aj obchodným tajomstvom. "Budeme striktne postupovať podľa Obchodného zákonníka, ktorý vymedzuje, čo obchodným tajomstvom môže byť," tvrdil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

Do budúcnosti chce vláda presadiť bez výnimky prístup ku všetkým zmluvám, v ktorých budú použité verejné financie. "Na najbližšiu parlamentnú schôdzu predložíme aj zmenu zákonov, aby sme úplne umožnili zverejňovanie všetkých zmlúv. Zverejnenie každej zmluvy dokonca bude súčasťou toho, aby daná zmluva nadobudla platnosť," dodala Radičová.

Predchádzajúca vláda pred nástupom nového kabinetu údajne uzatvorila na niektorých ministerstvách viacero podozrivých zmlúv.

Vláda dnes na mimoriadnom rokovaní prijala aj odporúčanie prehodnotiť osobné platy pre zamestnancov štátnej správu. Tiež by sa mal predložiť prehľad odmien, ktoré boli vyplatené v júni tohto roka pred nástupom novej vlády. Preveriť by sa mali podľa Radičovej aj zmluvy s odbormi, podľa ktorých nad rámec zákona dostali pracovníci štátnej služby päťmesačné odstupné, aj keď boli štátnymi zamestnancami menej než päť rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu