Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Zasadne vláda, rokovať bude o záchrannom fonde

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nový kabinet pod vedením premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) sa dnes po minulýždňovom nástupe do funkcie zíde na druhej schôdzi. Ministri by mali hovoriť o takzvanom záchrannom fonde eurozóny, ktorý má zabrániť opakovaniu dlhovej krízy.

Na programe je aj návrh riešení problémov ľudí, ktorých na prelome mája a júna postihli ničivé povodne či viaceré personálne výmeny. Slovensko zatiaľ oficiálne neoznámilo, či pripojí svoj podpis pod dohodu, ktorá umožní naštartovať záchranný mechanizmus. Dohodu o vytvorení fondu ako člen eurozóny však blokovať nemieni.

Radičová o postoji krajiny rokovala v pondelok a utorok s predstaviteľmi Európskej únie, ktorí pripomenuli, že Bratislava má plniť svoje záväzky. V minulosti totiž vytvorenie fondu odobril predchádzajúci kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD), oficiálny súhlas však nechal až na novú vládu.

Na vytvorení súboru zvláštnej finančnej pomoci vo výške 750 miliárd eur na pomoc štátom, ktoré sa dostanú do podobných problémov ako zadlžené Grécko, sa pred časom dohodli štáty EÚ s Medzinárodným menovým fondom. Eurozóna prispeje čiastkou 440 miliárd eur, zvyšok prisľúbili v prípade potreby MMF a Európska komisia. Slovensko by malo v prípade potreby vyplatiť 4,37 miliardy eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu