Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Po vlaňajšej tragédii na Pohode sprísňujú festivaly bezpečnosť

Na vlaňajšej Pohode vietor strhol veľkokapacitný stan
Na vlaňajšej Pohode vietor strhol veľkokapacitný stan (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Organizátori hudobných festivalov sprísňujú po vlaňajšej tragédii na jednom z najväčších letných podujatí na Slovensku - trenčianskej Pohode, bezpečnostné opatrenia. Chcú sa tak vyhnúť prípadným zraneniam návštevníkov či dokonca tragickým nehodám. Náklady na bezpečnosť preto neraz stúpli. Povedali to oslovení zástupcovia festivalov.

Na Pohode prudký vietor strhol veľkokapacitný stan, na následky zranení podľahli dvaja ľudia, viacerí ďalší utrpeli úrazy.

"Napríklad sme zakázali plávanie fanúšikov na rukách davu, stavy záchranárskych zložiek sme posilnili o 20 percent," uviedol hovorca festivalu Pohoda Mário Gešvantner. Priamo na ploche letiska, ktoré je dejiskom podujatia už niekoľko rokov, bude tiež umiestnené stanovisko tímu Slovenského hydrometeorologického ústavu. Odborníci budú podľa Gešvatnera podrobne informovať o predpovedi počasia organizátorov festivalu aj firmy, ktoré stavajú stany.

Po vlaňajšej skúsenosti tiež vedenie Pohody vymenilo firmu, ktorá veľkokapacitný stan postaví. Navyše, statiku všetkých stavieb na festivale budú posudzovať dva nezávislé externé tímy. O koľko tento rok stúpli náklady na bezpečnosť, Gešvantner nespresnil.

Vlaňajšie nešťastie spôsobil na Pohode silný vietor. Po niekoľkých slnečných dňoch sa v sobotu 18. júla okolo poludnia začalo počasie zhoršovať a asi o 15:30 sa zrútil veľkokapacitný stan určený na vystúpenia interprétov. Vietor roztrhol jeho celtu a na ľudí popadali niekoľko metrov vysoké tyče, na ktorých bola upevnená strecha. Priamo na mieste zomrel 29-ročný muž, o niekoľko mesiacov neskôr - v októbri podľahla zraneniam hlavy aj mladá žena. V areáli festivalu bolo v čase tragédie viac než 30.000 ľudí.

Smrteľné nehody návštevníkov sa v minulosti nevyhli ďalšiemu veľkému festivalu v krajine - Topfestu pri Novom Meste nad Váhom. "Areál sme presunuli ďalej od vodnej plochy, napriek tomu k dispozícii máme napríklad aj hliadku na člne," uviedol manažér podujatia Ján Kakaščík. Dvaja ľudia sa totiž v roku 2008 počas trvania festivalu utopili. Podujatie, ktoré sa uskutoční začiatkom júla, vlani každý deň navštívilo vyše 20.000 ľudí. V areáli aj tento rok budú stáť veľkokapacitné stany, ich výstavbu podľa Kakaščíka zverili renomovaným zahraničným firmám.

Úroveň bezpečnosti vraj zvýšili aj organizátori štyroch podujatí Orange Joj Music Summmer, ktoré vlani spolu navštívilo takmer 80.000 ľudí. "Sme napríklad vybavení výkonnými megafónmi na vydávanie pokynov v prípade výpadku elektriny, zvýšili sme ochranu všetkých stavieb počas festivalov aj počas noci," uviedol organizátor Július Kuruc. V areáloch tiež organizátori prestali používať veľkokapacitné stany, všetci pracovníci absolvovali špeciálne bezpečnostné a protipožiarne školenia. Na priebežný monitoring vetra sa budú používať digitálne merače sily prúdenia vzduchu.

"Dávame pozor na revíziu stromov, dali sme orezať všetky suché konáre, posilnili sme počet ochrankárov a požiadali sme o viac policajtov," uviedol organizátor festivalu TajvanLeto pri Košiciach Michal Farkašovský. Spadnutý strom usmrtil v roku 2008 dvoch ľudí na festivale v Jaslovských Bohuniciach neďaleko Trnavy. Počas TajvanLeta, ktoré sa konalo počas tohto víkednu. Náklady na organizáciu akcie podľa Farkašovského aj pre vyššie bezpečnostné opatrenia oproti vlaňajšku stúpli o takmer tretinu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu