Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Potoky sa vyliali, v obci Hul evakuujú 150 ľudí

Povodne ohrozujú východné Slovensko.
Povodne ohrozujú východné Slovensko.

KOŠICE - Vyliata voda po silných dažďoch si vyžiadala evakuáciu ľudí vo viacerých obciach. V obci Hul pri Nových Zámkoch ráno začali evakuovať 150 ľudí, domovy museli na niekoľko hodín opustiť aj niektorí obyvatelia rómskych osád v Jarovniciach a v obci Svinia na východnom Slovensku. Informovali o tom dnes starostovia a hasiči.

V Hule s približne 1200 obyvateľmi sa vylial z brehov miestny potok Liska. Podľa starostu obce Františka Golhu je postihnutý najviac stred dediny.

Najviac ľudí starostovia museli evakuovať po vyliatí rieky Svinka v Prešovskom kraji. V obci Jarovnice strávilo niekoľko hodín v kultúrnom dome asi 200 Rómov z miestnej osady. "Všetci sa po polnoci vrátili domov, jednu chatrč však voda strhla," uviedol starosta obce Marián Kyjovský.

Podobná situácia bola v blízkej obci Svinia, kde svoje obydlia muselo na noc opustiť 500 obyvateľov osady. "Ľudia sa už vrátili domov, voda je však ešte neskutočne vysoká, ak nebude pršať, tak sa to zlepší," uviedla starostka obce Agnesa Uličná. Menšie evakuácie niekoľkých rodín zažili aj v obciach Ždaňa a Nižný Žipov v Košickom kraji.

Napätá situácia je naďalej v okrese Trebišov, kde platí mimoriadna situácia. "V obciach sa to pomaly zlepšuje, zvyšuje sa však Ondava a Latorica, musíme preto ďalej spevňovať a navyšovať hrádze," uviedol prednosta obvodného úradu v Trebišove Róbert Puci.

Vyliata voda komplikuje situáciu aj v doprave, podľa informácií dopravného portálu stellacentrum.sk boli dnes ráno zaplavené viaceré cesty. Neprejazdný je úsek na výjazde z Partizánskeho, v smere do Novák, zaliata cesta je aj v Prievidzi pod mostami, medzi Lietavskou Lúčkou a Porubkou a medzi Žakarovcami a Jaklovcami.

Na ďalších úsekoch musia vodiči počítať s množstvom tečúcej vody po vozovke, dopravu komplikujú aj spadnuté stromy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu