Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Majku (15) z Nitry zabil zápal mozgových blán!

NITRA - Dôkladné mikrobiologické vyšetrenia detí i učiteľov urobili hygienici v Základnej škole na Škultétyho ulici v Nitre. Pred týždňom totiž na zápal mozgových blán zomrela deviatačka Marika ( 15). Podozrenia, že s touto chorobou hospitalizovali aj ďalšie deti, lekári nepotvrdili. Epidémia údajne nehrozí.

Plavovlasú Máriu zabila meningokoková baktéria typu B (zápal mozgových blán). Po tom, čo jej pohotovostná lekárka predpísala lieky s tým, že ide zrejme o virózu, večer ju už museli hospitalizovať a ráno skonala. Majkiným spolužiakom a učiteľom preventívne nasadili antibiotiká.

Majkina užialená mama Mária zatiaľ nevie, či na niektorého z lekárov nepodá trestné oznámenie pre zanedbanie starostlivosti. "Pred mesiacmi bol v nemocnici s meningitídou chlapec z tej istej školy, a teraz sú vraj s podozrením na ňu v nemocnici ďalšie deti, tiež zo sídliska Klokočina," povedala zúfalá žena. Primár detského oddelenia nemocnice v Nitre však tvrdí, že na oddelení neleží žiadne dieťa s podozrením na meningitídu. "Za posledný rok sme mali tri prípady, z toho jeden chlapec bol naozaj z tej istej školy. Žiaľ, nevedeli sme zachrániť iba Majku."

Riaditeľ školy Ivan Javorník s nami včera odmietol komunikovať. Odkázal len, že nemá čo povedať. Podľa epidemiologičky Evy Máderovej sa proti meningokoku typu B, ktorý sa spočiatku prejavuje podobne ako chrípka, nedá očkovať. Meningokok zvyčajne číha v nosohltane a väčšinou sa prenáša kvapôčkovou infekciou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu