Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Za smrť spolujazdca dostal jeden a pol roka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Na rok a pol väzenia v ústave s minimálnym stupňom stráženia a päťročný zákaz šoférovania odsúdil Krajský súd v Košiciach Dušana K. (25) za usmrtenie.

Podľa právoplatného rozsudku mladík v októbri 2005 ako vodič Hondy Civic spôsobil v Spišskej Novej Vsi dopravnú nehodu, pri ktorej na mieste zahynul jeho spolujazdec (21). V rýchlosti až 95 kilometrov za hodinu, na mieste kde je povolených 60 kilometrov za hodinu, vyletel autom z cesty a narazil do stromu. Vinník havárie utrpel ľahké zranenia. U oboch pasažierov auta sa zistilo, že pred nehodou pili alkohol.

Krajský súd zrušil rozsudok Okresného súdu v Spišskej Novej Vsi, ktorý vodičovi vymeral prísnejší trest odňatia slobody. Odsúdil ho na dva a pol roka väzenia. Zároveň mu uložil trojročný zákaz šoférovania. Odlišný trest vo svojom rozsudku krajský súd zdôvodnil tým, že na nehode mala svoj podiel aj obeť. Z dokazovania vyplynulo, že vodiča presvedčil, aby ho odviezol na čerpaciu stanicu, hoci vedel, že má vypité. Znalec z dopravy potvrdil, že pred jazdou sa spolujazdec nepripútal, keby tak urobil, mohlo mu to zachrániť život.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu