Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Oravskej Lesnej napadlo vyše 60 cm snehu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vo vyšších nadmorských výškach Oravy či Kysúc je viac ako jeden meter snehu. Tento stav sa napriek výdatnému sneženiu na rozhraní druhého a tretieho marcového týždňa nedá považovať za mimoriadny.

Predchádzajúce týždne boli v tejto oblasti chudobné na sneh, povedal Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Zásoby vody v snehovej pokrývke sú priemerné a podľa neho by nemali spôsobiť povodne.

„Zásadnú zmenu snehových pomerov spôsobilo v druhej marcovej dekáde severozápadné prúdenie vlhkého a studeného vzduchu. Tento typ poveternostnej situácie v hlavnej fázy tejto zimy chýbal. Od 11. do 16. marca napadlo v Liesku na Orave 22 cm, Čadci 31 cm, Javorine 45 cm a v Oravskej Lesnej viac ako 60 cm nového snehu,“ vymenoval. Počas tohtoročnej zimnej sezóny bolo v Oravskej Lesnej 97 dní so snehom, pričom priemer je 128 dní. Tam však sneh môže vydržať až do apríla, čiže ešte nemožno hovoriť o podpriemere.

Zásoby vody v snehu sú počas tejto zimy na niektorých miestach až o polovicu nižšie ako v minulej zime. „Voda zo snehu na väčšine územia odtekala už na konci februára. V nadmorských výškach do 1000 m je vodná zásoba väčšinou menej ako 100 mm, okrem severozápadu Slovenska. Vo vyšších polohách sú zásoby do 400 mm, čo nie sú žiadne mimoriadne hodnoty,“ ubezpečil Faško a dodal, že v najbližších dňoch sa výrazne oteplí. „Viac sa oteplenie prejaví na miestach bez snehu. Pre zaujímavosť uvediem, že v minuloročnej zime sa v Oravskej Lesnej za 15 dní roztopilo 107 cm snehu. Najviac snehu bolo v tejto lokalite namerané takisto v marci 2005 – 170 cm.“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu