Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Fico, Gašparovič a Paška chcú Svätopluka, ľudia sa poskladajú

Ivan Gašparovič, Robert Fico a Pavol Paška
Ivan Gašparovič, Robert Fico a Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na obrovskú sochu Svätopluka, ktorú chcú traja najvyšší ústavní činitelia v lete postaviť pred Bratislavský hrad, sa majú poskladať občania. Spustenie dobrovoľnej zbierky dnes ohlásil premiér Robert Fico s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (obaja Smer-SD).

Na asi osemmetrovú sochu, ktorú objednali u autora mnohých sôch bývalého režimu Jána Kulicha, je potrebných 270.000 eur.

"Jediný problém je financovanie, preto sme sa rozhodli založiť občianske združenie Svätopluk," povedal Paška. Spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom a Ficom na zbierku prispeli po tisíc eur.

Sochára Kulicha vybrali preto, že vraj Národnej rade sám ponúkol hlinený model Svätopluka na koni ako dar. Fico dúfa, že vyzbieranie peňazí, odliatie bronzovej sochy a jej osadenie pred hradom stihnú do júnových parlamentných volieb. V lete by sa už totiž mali otvoriť niektoré vynovené časti Bratislavského hradu.

"Bratislavský hrad po takejto rekonštrukcii sa môže stať akýmsi pútnickým miestom pre Slovákov, ale aj pre ľudí, ktorí sem budú prichádzať na návštevu," myslí si Fico. Podľa Pašku archeologické prieskumy na Bratislavskom hrade ukázali, že tam Svätopluk mohol vládnuť.

Kulich je tiež autorom sochy ženy s názvom Vítanie pred budovou parlamentu. Umiestnili ju tam v roku 1995, čo vyvolalo kritiku niektorých poslancov, keďže o tom predtým nerokoval žiaden parlamentný výbor. Sochár v minulosti vytvoril aj obrovskú hlavu Lenina pre Žilinu, ktorá po revolúcii skončila v tamojšom kovošrote. Jeho dielo dnes Fico označil za veľmi pekné a inšpiratívne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu