Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Vyšetrovanie tragédie v Polomke stále neukončili

Tragická zrážka vlaku s autobusom v Polomke
Tragická zrážka vlaku s autobusom v Polomke

BANSKÁ BYSTRICA - Vyšetrovanie vlaňajšej tragickej zrážky vlaku s autobusom v Polomke, pri ktorej zomrelo 12 ľudí, stále pokračuje. V autobuse sa totiž okrem iných zranilo aj dievča zo Srbska a vyšetrovateľke chýbajú podklady z tejto krajiny.

Obhajcovia obvineného vodiča autobusu tiež požiadali o doplnenie znaleckého posudku z odboru cestnej dopravy, povedala policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Od tragédie ubehne v nedeľu 21. februára presne jeden rok.

Kedy sa vyšetrovanie skončí, zatiaľ nie je jasné. Posudok podľa Faltániovej doplnia v priebehu niekoľkých týždňov, no stále chýba vyjadrenie zástupcu srbskej zdravotnej poisťovne. "Bola spracovaná žiadosť o právnu pomoc, no vyšetrovateľke napriek urgenciám neboli doručené jej výsledky," povedala Faltániová.

Nehodu, ktorá si vyžiadala aj zranenia 19 ľudí, podľa polície zavinil vodič, ktorý nedal prednosť prichádzajúcemu vlaku na nechránenom železničnom priecestí. Znalci na autobuse nezistili žiadnu technickú chybu, ktorá by mala na priebeh nehody vplyv.

Tragédiu neovplyvnila podľa vyšetrovania železničiarov ani jazda vlaku. Strojvodca údajne päťkrát pískal, po prvý raz ešte 390 metrov od priecestia. Po tom, čo autobus vošiel na koľajnice, sa súpravu už nepodarilo z rýchlosti 70 kilometrov za hodinu zastaviť, aj keď použili rýchlobrzdu. Priecestie napriek kritike samosprávy a niektorých obyvateľov spĺňalo podľa železničných vyšetrovateľov platné normy na zabezpečenie. Pred koľajnicami bol umiestnený výstražný kríž. Železnice však na jeseň v Polomke postavili novú svetelnú signalizáciu.

Vodičovi havarovaného autobusu hrozia v prípade dokázania viny za všeobecné ohrozenie štyri až desať rokov väzenia. Začiatkom tohto roka ho okresný súd v Bánovciach nad Bebravou neprávoplatne odsúdil v inej veci na ročné väzenie s podmienkou na 18 mesiacov. Šofér aj so svojím synom si podľa súdu neprimerane tvrdo pýtali vrátenie údajnej dlžoby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu