Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Prešovská univerzita vyberala nelegálne školné, píše Pravda

Prešovský univerzita
Prešovský univerzita

BRATISLAVA - Prešovská univerzita vyberala od časti študentov nelegálne školné. V dnešnom vydaní to uviedol denník Pravda. Niektorí vysokoškoláci vraj platili škole prostredníctvom neziskovej organizácie Erves. Univerzita však odmietla, že by s organizáciou spolupracovala.

Verejné vysoké školy môžu vyberať školné od roku 2008, ale len od externých študentov. Na vysokoškolákov, ktorí za štúdium platia, nedostávajú školy štátnu dotáciu. Prešovská univerzita však podľa Pravdy evidovala študentov na svojom vysunutom pracovisku v Dubnici nad Váhom ako neplatiacich, hoci uhrádzali spoločnosti Erves 330 eur za semester. Denník zverejnil aj kópiu potvrdenia o účasti na skúške, na ktorom je pečiatka neziskovej organizácie otlačená na hlavičkovom papieri univerzity.

Školné sa podľa denníka vyberalo nelegálne aj na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka, ktorá už dlhšie čelí kritike za sporné udeľovanie vysokoškolských titulov. Trenčianska univerzita taktiež vyberala platby cez neziskové organizácie, napísala Pravda. Neskôr ich však vraj škola začala využívať na podozrivé presuny peňazí.

Odstupujúci rektor Miroslav Mečár napríklad uzavrel zmluvu s Inštitútom manažmentu kežmarského regiónu, na základe ktorej mala univerzita za zimný semester vyplatiť inštitútu takmer 50.000 eur, hoci reálne škole v takom rozsahu služby neposkytuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu