Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V Tatrách hrozia lavíny, varuje horská služba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, miestami so slabými snehovými prehánkami. Teplota vzduchu sa pohybovala od -9° C do -2° C. Fúkal len mierny severovýchodný vietor s rýchlosťou do 20 km/hod.

Vo vysokých polohách Vysokých a Nízkych Tatier za poslednú periódu sneženia napadlo 50 cm nového snehu, ktorý má v strmých žľaboch na starom zľadovatenom podklade malú stabilitu. Vo vnútri snehovej pokrývky sa nachádzajú vrstvy málo stabilného pohyblivého snehu.

Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej vo vysokohorskom teréne neodporúča pohyb ľudí bez znalostí o lavínach. Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Nízkych Tatier trvá v polohách nad 1 800 m n.m. zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Na svahoch so sklonom nad 35 stupňov je pravdepodobné uvoľnenie lavín už pri malom mechanickom zaťažení, ojedinele je možný samovoľný výskyt malých a stredných lavín. V Západných Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo - druhý stupeň a vo Fatrách naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. prvý stupeň. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu