Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Kamionistom hrozia za protesty pokuty

Protest kamionistov proti diaľničnému mýtu Zobraziť galériu (7)
Protest kamionistov proti diaľničnému mýtu

KOŠICE - Niektorým nákladným dopravcom hrozia za nedávne protesty pokuty. Polícia bude šetriť priestupky v Košiciach, vo viacerých iných krajoch od ďalšieho vyšetrovania ustúpila. ČTK o tom dnes informovali zástupcovia polície. Košickí kamionisti však očakávajú, že polícia od sankcií ustúpi úplne.

Dopravcovia v uplynulých dňoch protestovali proti systému výberu elektronického mýta, pričom premiér Róbert Fico nakoniec sľúbil splnenie niektorých ich požiadaviek.

V Košiciach blokovala v pondelok asi stovka nákladných vozidiel niekoľko hodín jeden z hlavných výjazdov z mesta. "Dopravní policajti na celú situáciu dohliadali a dokumentovali priestupky, ktorých sa vodiči dopustili," uviedla policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová. Hoci polícia na mieste vodičov nepokutovala, priestupky chce ďalej riešiť podľa zákona.

Vodiči podľa Demjanovičovej napríklad porušovali zákaz zastavenia, blokovali odbočovacie a pripájacie pruhy, stáli na priechode pre chodcov či zakrývali dopravné značenie. Za tieto priestupky im hrozia zväčša pokuty od 60 eur. Polícia má však zatiaľ len značky vozidiel, ich vodičov musí ešte vypátrať, poznamenala Demjanovičová.

Košickí kamionisti sa pokút zatiaľ neobávajú. "Veríme, že si to polícia v Košiciach rozmyslí, šlo o celoslovenský protest," uviedla jedna z organizátoriek protestov Anna Ondrušová.

Bez hrozby pokuty sú dopravcovia v niektorých iných krajoch. Polícia napríklad nijako nepostihne protestujúcich vodičov nákladných áut v Prešovskom kraji. "Neboli žiadne pokuty, nezisťovali sme ani totožnosť vodičov a značky kamiónov, dohliadali sme len na bezpečnosť dopravy," uviedol policajný hovorca Daniel Džobanik. V Prešovskom kraji kamionisti v pondelok na krátky čas zablokovali cestu v Poprade, pomalou jazdou tiež demonštrovali v Prešove a Starej Ľubovni.

"V Banskobystrickom kraji nebol žiadnemu protestujúcemu vodičovi kamiónu zadržaný vodičský preukaz. Za pomalú jazdu či blokády ciest neboli uložené ani blokové pokuty či postúpené priestupky na správne konanie," povedala hovorkyňa polície Mária Faltániová. 

Protesty dopravcovia ukončili v pondelok večer. Premiér totiž prisľúbil, že navrhne zníženie spotrebnej dane na naftu a do konca januára sa nebude vyberať mýto na veľkej časti spoplatnených úsekov. Na spoplatnených úsekoch ciest 1. triedy navyše pribudne označenie, že podliehajú plateniu mýta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu