Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Slovensko nestihne dobudovať kanalizácie ako požaduje EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko asi nestihne do konca roka 2010 dobudovať kanalizačné a čistiarenské zariadenia odpadových vôd v takom rozsahu, ako požaduje Európska únia. Vyplynulo to z vyjadrení vodárenských spoločností. Viaceré projekty sa ešte nespustili a na ich dokončenie sú potrebné aj dva roky.

Ministerstvo životného prostredia na otázku, či vodári dobudujú kanalizačnú sieť v žiadanom rozsahu načas, neodpovedalo. Za meškanie hrozia krajine pokuty. Slovensko má do konca budúceho roka zabezpečiť čistenie vôd vo všetkých mestách, ktoré majú aspoň 10.000 takzvaných ekvivalentných obyvateľov.

Znamená to, že záväzok sa vzťahuje aj na menšie sídla, ak rozsah znečistenia zvyšuje napríklad priemyselná výroba. Vodárenské spoločnosti sa v súčasnosti snažia čerpať peniaze z eurofondov. Na dobudovanie kanalizačnej siete bude podľa nich potrebné dlhšie obdobie, než je nasledujúci rok.

"Prvé realizácie uskutočnené z týchto prostriedkov budú v ideálnom prípade o 18 - 24 mesiacov," povedala hovorkyňa Asociácie vodárenských spoločností Jana Štulajterová. Podobne reagovala aj Východoslovenská vodárenská spoločnosť, ktorá by mala upraviť viaceré čistiarne odpadových vôd (ČOV).

"Problém môže byť splnenie termínu do 2010 pri ČOV Bardejov, Snina, Stropkov a Trebišov," priblížila stanovisko spoločnosti agentúra Penelopa, ktorá vodáreň mediálne zastupuje. Ani riaditeľ Podtatranskej vodárenskej spoločnosti Vladimír Pastorek neočakáva, že stihnú upraviť kanalizačnú sieť v potrebnom rozsahu do konca roka 2010. Ministerstvo životného prostredia odhadlo, že na naplnenie záväzku v oblasti čistenia vôd bude potrebné vynaložiť asi miliardu eur (zhruba 30 miliárd korún).

Časť z peňazí by mala poskytnúť aj Európska únia. V prípade, že Slovensko nestihne kanalizačnú sieť upraviť v dostatočnej miere, môže čeliť podľa vodárenskej asociácie pokutám. "Pre SR je minimálna výška paušálnej pokuty 725.000 eur (21,8 milióna Sk), respektíve denná paušálna pokuta sa pohybuje od 290 do 5800 eur (od 8737 do 174.731 Sk) za každý deň trvania porušenia," uviedla Štulajterová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu